AKTUELNI VODIČ KROZ EVROPU

Da li usklađivanje domaćeg kovid sertifikata sa pravilima Evropske unije znači i lakše putovanje za one koji su dobili ruska i kineska cepiva, a potom treću dozu Fajzera ili Astrazeneke – pitanje je koje zanima mnoge stanovnike Srbije.

 

Evropska komisija je 15. novembra donela odluku o priznavanju digitalnih kovid sertifikata izdatih u Srbiji – to znači da oni važe pod istim uslovima kao i EU kovid sertifikati.

korona putovanja

Ipak, svaka zemlja definiše koje vakcine priznaje i da li je potreban PCR test, a putnik sam mora da se informiše o tome koja zemlja priznaje određenu vakcinu pre nego što pođe na put, objasnila je za Dragana Bećić iz Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu.

„Ako je uslov neke države da ne prihvata neku vakcinu, onda je neophodan PCR test.

„Svaka zemlja ima svoje uslove i to se ne menja niti je povezano sa sadašnjim usklađivanjem digitalnih zelenih sertifikata“, objasnila je Bećić.

Srpski državljani najčešće putuju u zemlje bivše Jugoslavije, države u kojima postoji brojna srpska dijaspora poput Austrije ili Nemačke, kao i u zemlje u koje se tradicionalno odlazi zbog šopinga i turizma, kao što su Mađarska, Grčka ili Italija.

Svi oni koji imaj srpski pasoš u Mađarsku mogu ući kao u vreme pre pandemije korona virusa – nije potreban negativan test ili potvrda o vakcinaciji, a turistički odlazak u Italiju je trenutno nemoguća misija.

U Srbiji je do 17. novembra, prema zvaničnim podacima, jednu dozu dobilo 3.212.804 ljudi, revakcisano je 3.052.529, a treću je primilo 1.215.919.

Austrija – važe sve vakcine osim Sputnjika

Austrija je jedna od najpopularnijih destinacija za putnike iz Srbije zbog brojne dijaspore u toj zemlji – 122.116 srpskih državljana tretnutno tamo živi, pokazuju podaci Statistik Austrija, a prenosi list Danas.

Srpskim državljanima je dozvoljen ulaz u Austriju ukoliko uz putne isprave prilože i sertifikat o potpunoj vakcinaciji, a on mora biti na engleskom ili nemačkom jeziku, navodi se na sajtu srpskog Ministarstva spoljnih poslova.

Austrija priznaje potrvde o vakcinaciji cepivima Fajzer, Moderna, AstraZeneka, Džonson i Džonson, Sinofarm i Sinovak.

Ipak, postoje dodatni uslovi:

Pored primanja obe doze vakcine, važno je da od prve doze nije prošlo više od 360 dana i da je između vakcinacije i revakcinacije prošlo najmanje 14 dana
Za one koji su primili Džonson i Džonson vakcinu (jedna doza), ulazak u Austriju je dozvoljen ako je prošlo najmanje 22 dana, a najviše 270 dana od trenutka vakcinacije
Austrija je nedavno uvela lokdaun za oko dva miliona nevakcinisanih građana, kojima je dozvoljeno da izlaze iz domova samo u slučaju nužde – kako bi otišli na posao ili kupili namirnice.

Kakva su pravila u regionu?

Za ulazak u Albaniju, državljani Srbije treba da ispune jedan od tri uslova.

Oni moraju da dokažu da su pre najmanje dve nedelje potpuno vakcinisani cepivima Fajzer, Sputnjik, AstraZeneka ili Sinovak, da prilože negativan PCR (do 72 sata star) ili antigenski (do 48 sati star) test ili da daju na uvid potvrdu da su u prethodnih šest meseci preležali kovid.

Ova pravila ne važe za decu mlađu od šest godina i one koji su u tranzitu kroz Albaniju.

Ako ste planirali putovanje u Bosnu i Hercegovinu iz Srbije, to možete uraditi bez ikakvih ograničenja, navodi se na sajtu srpskog Ministarstva spoljnih poslova.

Za prelazak bosanskohercegovačke granice iz drugih zemalja potrebno je priložiti negativan PCR ili antigenski test ne stariji od 48 sati, potvrdu o preležanom Kovidu u prethodnih šest meseci ili sertifikat o potpunoj vakcinaciji završenoj pre više od 14 dana.

U Bosni i Hercegovini su autorizovane vakcine Fajzer, Sputnjik i AstraZeneka, pokazuju podaci sa sajta Covid-19 vaccine tracker.

Kada je u pitanju ulazak u Severnu Makedoniju iz Srbije, putnici moraju imati potvrdu o preležanom Kovidu u poslednjih 45 dana, negativan antigenski (do 48 sati) ili PCR test (do 72 sata) ili sertifikat o primljene dve doze vakcine protiv korona virusa, piše na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

Makedonija je odobrila upotrebu četiri vakcine protiv Kovida – Fajzer, Sputnjik, AstraZeneka i Sinofarm.

Vakcinisani sa propisanim brojem doza mogu ući i u Crnu Goru, kao sa antigenskim ili PCR testom za koje važe ista pravila kao i u Severnoj Makedoniji, ali potvrda o preležanom virusu se mora dokazivati pozitivnim PCR testom starim između 10 i 180 dana, navodi se na sajtu Vlade Crne Gore.

Crna Gora priznaje putnicima imunizaciju bilo kojom od dostupnih vakcina, maloletna lica nisu dužna da ispune bilo koji od navedenih uslova.

U Hrvatsku možete ući iz Srbije ako dokažete opravdanost putovanja – razlozi mogu biti turistički, poslovni ili lični koji se ne mogu odlagati.

Ukoliko ste primili vakcine Fajzer, Moderna, AstraZeneka, Sputnjik, Sinofarm ili Džonson i Džonson možete putovati u ovu zemlju, a potvrda o imunizaciji ne sme biti starija od 365 dana.

Putnici mogu preći granicu i uz potvrdu o primljenoj jednoj dozi vakcina koje idu u dve doze (nepotpuna imunizacija), ukoliko su je primili u prethodnih godinu dana i u istom periodu preležali Kovid.

Pored potvrda o PCR ili antigenskom testiranju ili uverenju o oporavku od Kovida, građani Srbije pri ulasku u Sloveniju treba da pokažu i zeleni sertifikat koji potvrđuje da su potpuno vakcinisani.

Oni koji su primili vakcinu Fajzer mogu ući u zemlju sedam dana posle imunizacije, za vakcine Moderna, Sputnjik, Džonson i Džonson, Sinovak i Sinofarm potrebno je da prođe 14 dana, a za cepivo AstraZeneka 21 dan.

Grčka – formular uz vakcinu

Prema podacima sa sajta Ministarstva spoljnih poslova Srbije, srpski državljani u Grčku mogu sa potvrdom o završenoj vakcinaciji.

Jedan od uslova je da je putnik kompletirao vakcinaciju najmanje 14 dana pre ulaska u ovu državu Evropske unije.

Potvrda o vakcinaciji mora da sadrži lične podatke, tip primljene vakcine i broj doza.

Vakcine koje obezbeđuju nesmetan ulazak u Grčku su Fajzer, Moderna, AstraZeneka, Novavaks, Džonson i Džonson, Sinovak, Sinofarm, Sputnjik i Kansino (kineska, koje trenutno nema u Srbiji), navodi se na sajtu Ministarstva turizma Grčke.

Vakcinisani nisu dužni da prilože test bilo koje vrste, ali postoji mogućnost testiranja na graničnim prelazima – ukoliko se ispostavi da je test pozitivan, obavezan je karantin u trajanju od sedam dana.

Svi putnici, vakcinisani ili ne, dužni su da popune Formular o lokaciji putnika (Passenger Location Form – PLF) najmanje 24 sata pre ulaska u zemlju.

Italija – ulaz dozvoljen samo za neophodna putovanja

Srbija se nalazi na E listi italijanskog Ministarstva turizma, na koju su svrstane zemlje sa lošom epidemiološkom situacijom (prema proceni ministarstva).

Državljanima tih zemalja nisu dozvoljena turistička putovanja u Italiju.

U zemlju sa Apeninskog poluostrva mogu ući srpski državljani koji putuju zbog posla, iz zdravstvenih raloga, zbog škole ili studija, u situacijama apsolutne nužde, kao i oni koji u Italiji imaju stalno prebivalište ili su u stalnoj vezi sa državljaninom ili državljankom te zemlje.

Za ovu grupu ljudi obavezno je popunjavanje PLF formulara (kao i u slučaju Grčke), moraju priložiti i negativan antigenski ili molekularni test na Kovid, a po ulasku ih čeka 10-dnevni karantin, navodi se na sajtu italijanskog Ministarstva zdravlja.

Nemačka – ruske i kineske vakcine nisu priznate

Srpski državljani u Nemačku mogu putovati „u sve svrhe putovanja“ ukoliko su vakcinisani cepivima priznatim u ovoj zemlji, navodi se na sajtu Ministarstva spoljnih poslova.

Nemci priznaju vakcine Fajzer, Moderna, AstraZeneka i Džonson i Džonson, ali ne i kineska i rusku.

Od primanja „poslednje potrebne doze vakcine“ mora da prođe najmanje 14 dana, a deci do 12 godina dozvoljen je ulaz u zemlju u pratnji najmanje jednog vakcinisanog roditelja.

Nemačka dozvoljava ulazak i onima koji su primili samo jednu dozi vakcine protiv kovida u slučaju da su ranije preležali ovu bolest i da to mogu dokazati pozitivnim PCR testom.

Za putnike koji su 10 ili manje dana pre ulaska u Nemačku boravili u Srbiji, obavezno je popuniti i elektronski formular pre prelaska nemačke granice.

Oni koji nisu vakcinisani mogu putovati u ovu zemlju iz Srbije samo u slučaju nužde, a obavezni su da popune elektronski formular i prilože negativan antigenski ili PCR test ili potvrdu o preležanom kovidu.

Mađarska – otvoren ulaz za sve, restorani i muzeji samo za vakcinisane

Slobodan ulazak u Mađarsku dozvoljen je svim državljanima Srbije – na graničnim prelazima nije potrebno priložiti potvrdu o vakcinaciji, negativan test ili dokaz o preležanom virusu.

Međutim, posle ulaska u zemlju pravila nisu ista za vakcinisane i nevakcinisane turiste iz Srbije.

Kako biste ušli u objekte za sport i rekreaciju, muzeje, zatvorene delove restorana i kafića, morate da pokažete sertifikat o potpunoj vakcinaciji.

Olakšavajuća okolnost za srpske turiste je činjenica da mađarske vlasti priznaju širok spektar vakcina – Moderna, Fajzer, Kansino, Džonson i Džonson, Sputnjik, AstraZeneka, Kovišild (indijska verzija AstraZeneka vakcine) i Sinofarm, navodi se na specijalizovanom sajtu Covid-19 vaccine tracker.

Prilikom ulaska u zatvorene javne prostore u Mađarskoj, svi su obavezni da nose zaštitne maske na licu.

Francuska – izuzetak u EU

U ovom trenutku, jedina zemlja EU koju državljani Srbije mogu da posete ukoliko su posle prve dve doze vakcine Sinofarma primili buster dozu Fajzera jeste Francuska.

Državljani Srbije mogu da uđu u ovu zemlju ukoliko su potpuno vakcinisani nekom od sledećih vakcina: Fajzer, Moderna, AstraZeneka (nephodno je da je prošlo sedam dana od druge doze) i Džonson i Džonson (treba da prođe 28 dana od jedne doze.

Međutim, putnici koji su primili dve doze Sinofarm ili Sinovak vakcine, a posle toga treću dozu neke od mRNA vakcina (Fajzer ili Moderna) takođe mogu da uđu u Francusku.

Osobe koje su primile samo jednu dozu vakcine Sinofarm ili Sinovak, moraće da prime još dve doze mRNA cepivom kako bi se smatrale kompletno iunizovanim.

Izvor: BBC