PROJEKAT GODINE

Ukoliko se realizuje biće ovo najveće naselje na svetu koje čine 3D štampani objekti.

 

U Ostinu su kompletirane četiri kuće hibridne konstrukcije sa akcentom na otvorenom prostoru u unutrašnjosti. Kompanija je međutim otišla korak dalje i u saradnji sa firmom Lennar ali i partnerom iz prethodnog projekta BIGom osmislila izuzetno ambiciozan novi poduhvat koji obuhvata 100 3D štampanih porodičnih kuća. Ukoliko se realizuje biće ovo najveće naselje na svetu koje čine 3D štampani objekti.

štampano naselje

Planirano je da bude u istom gradu gde su već izgrađene prve 3D kuće ali tačna lokacija još uvek nije otkrivena. Zapravo, ne zna se mnogo o ovom projektu, jer nije obelodanjeno ni kolika će biti kvadratura, niti broj soba i prostorni plan. Ono što je poznato jeste da će biti jednospratne porodične kuće sa različitim rasporedom prostorija.

U planu je da kuće imaju ugrađene solarne panele na krovu kako bi se smanjila potrošnja i njihova zavisnost od mreže.

Sama tehnologija izgradnje je ista kao i kod drugih 3D štampanih kuća. Za izgradnju bi se koristio Iconov „Vulcan“ štampač koji istiskuje mešavinu nalik cementu u slojevima kako bi izgradio konstrukciju. Istovremeno dok se gradi konstrukcija, ugrađuju se i instalacije.

Nakon toga se pristupa dodavanju krova, vrata, prozora, nameštaja i sl. Ova tehnologija gradnje omogućava slobodu u oblicima, karaktersitični talasasto-zakrivljeni zidovi kombinuju se sa tradicionalnim građevinskim materijalima u cilju stvaranja estetski i fizički jedinstvenih stambenih objekata.

Projekat treba da krene sa realizacijom sledeće godine, ali se ne zna ni datum početka ni završetka, a ni planirani budžet.

Izvor: Gradjevinarstvo.rs