RAJ NA ZEMLJI

Republika Maldivi se sastoji od 1.192 prelepa tropska ostrva raspoređena u dvostruki lanac od 26 atola korala koji su široko rasprostranjeni na oko 90.000 kvadratnih kilometara.

 

Kada pomislimo na Maldive, tačno nam je jedan prizor pred očima: bezbrojne nijanse tirkizne, akvamarinske, azurnoplave boje i široki panoramski mozaik gde se spajaju nebo, more i koralna ostrva.

maldivi

Zbog klime koja je postojana tokom cele godine, zbog raznovrsnog vodenog sveta koji zove na istraživanje, zbog potpune izolovanosti koja omogućava savršeni mir u okruženju kakvo god poželite, Maldivi su zaista raj na zemlji.

MALDIVI

Otvaramo geografsku kartu da na njoj pronađemo Indijski okean i u njemu ostrvsku državu Maldivi. Eto je tu, malo zapadnije od Šri Lanke. Ništa na karti što bi ukazalo da se tu krije san svih turista, jedno od najlepših mesta na svetu.

Republika Maldivi se sastoji od 1.192 prelepa tropska ostrva raspoređena u dvostruki lanac od 26 atola korala koji su široko rasprostranjeni na oko 90.000 kvadratnih kilometara. To čini Maldive jednom od najrasprostranjenijih zemalja na svetu. 26 masivnih atola uglavnom su grupisani na severni i južni deo, a glavni grad Male se nalazi tačno u sredini.

Maldivi su takođedržava sa najnižom nadmorskom visinom na svetu, sa maksimalnim i prosečnim prirodnim nivoom tla između 2,4 i 0,75 metara nadmorske visine. Više od 80 odsto kopna zemlje sastoji se od osetljivih ostrva koralnih grebena koji se uzdižu manje od jednog metra nadmorske visine. Kao rezultat toga, niski Maldivi su najugroženiji i imaju izuzetno veliki rizik od potopa zbog porasta nivoa mora i propadanja koralnih grebena koji su ubrzani neumoljivim i štetnim efektima klimatskih promena.

KLIMATSKA KRIZA I ROK TRAJANJA

Nepotrebno je reći da je poseta i fotografisanje neverovatnih koralnih atola na Maldivima visoko na listama mnogih ljudi koje treba uraditi u toku života. Naučnici koji se bave klimatskim promenama procenjuju da zbog brzine topljenja polarnih ledenih pokrivača ceo region ima još 30 do 80 godina pre nego što počne da se iseljava.

Mnogi maldivski meštani govore da nisu ugroženi porastom nivoa mora na Maldivima. Očigledno da stanovnici ove nacije u Indijskom okeanu žele da nastave da žive, rade i stvaraju u svojoj domovini. To je navelo maldivsku vladu da poništi nešto ranije donetu izvršnu naredbu o evakuaciji i preseljenje stanovnika zemlje na viša tla. Znači, još uvek su tu i spremno dočekuju turiste iz celog sveta.

DOLAZAK NA MALDIVE

Međunarodni aerodrom na Maldivima je Velana, nalazi se u Maleu i tu sleću avioni iz celog sveta. Sam glavni grad ima oko 400.000 stanovnika, ali ponude van gradskog jezgra su toliko velike, da se u samom gradu malo ko zadržava. Do vaših hotela stižete ili gliserom ukoliko ste u blizini ili hidroavionom ukoliko ste na udaljenom atolu. Vožnja hidroavionom je posebno iskustvo. Panoramski pogled može da bude zadivljujuć, ali i upozoravajuć – sa visine se jasno vidi da se nivo mora podiže i da Maldivi uskoro više neće postojati.

LUKSUZNI SMEŠTAJ I JEDINSTVENA ISKUSTVA

Sa 132 odmarališta i bezbroj hotela u ponudi, posetioci Maldiva su apsolutno razmaženi ponuđenim izborom. U ponudi su različiti sadržaji koji su prilagođeni potrebama posetilaca, tako da na Maldivima možete uživati u porodičnim smeštajima ili pak u hotelima koji su namenjeni samo odraslima. Najpopularnija su odvojena rizort odmarališta koja birate u zavisnosti od toga da li vam je privlačniji mir, plaža i kao puder beli pesak ili kupanje sa kornjačama direktno po izlasku iz apartmana. Ovde su zagarantovani mir, privatnost i sloboda, tako da su ovakvi apartmani čest izbor za medeni mesec ili za one koji žele potpuno opuštanje bez stresa i gužve.

maldivske kućice

PODVODNI SVET

U morskim dubinama Maldiva krije se najimpresivniji podvodni svet koji možete da zamislite. Dobra stvar je da ne morate ići na dubinsko ronjenje da biste uživali u šarenom i živopisnom pejzažu od korala, sitnih riba, jata beba ajkula i džinovskih kornjača. Zato je gnjurenje (snorkeling) jedna od najatraktivnijih aktivnosti koje ćete sigurno poželeti sebi da priuštite – ne traži dodatnu obuku a prizori su neverovatni. Specijalni rizortovi organizuju dubinsko ronjenje za avanturiste koji žele da iskuse više. Specijalne obuke, prilagođena predavanja, krstarenje na otvorenom moru sa delfinima – za šta god da se odlučite, adrenalinski provod i vrhunsko uživanje su zagarantovani.

maldivi podvodni

ISPOD NIVOA MORA

Da li biste uživali u obroku na 5.5 metara ispod nivoa mora sa ribama, kornjačama i ražama koje plivaju iznad vas? Ukoliko je odgovor potvrdan, lepa vest je da se na Maldivima nalazi neki od najvećih podvodnih restorana na svetu u kome upravo možete doživeti ovo nezaboravno iskustvo. Ovi restorani uglavnom pružaju panoramski pogled od 180 stepeni na bogat morski život, imaju odličnu kuhinju, autentični ambijent, dekorisani su tako da su u potpunosti prilagođeniprirodnoj sredini, a mogu se iznajmiti i za privatne proslave ili venčanja.

NOVA DEFINICIJA ROMANTIKE

Potpuno je razumljivo da na Maldivima želite samo da se opuštate, sunčate i kupate. Sve što postoji, postoji upravo zbog turista i namenjeno je za maksimalno opuštanje. Tu su vrhunsko opremljeni spa centri koji koriste himalajsku so bogatu specijalnim mineralima koji pružaju potpuni oporavak. Ovde se nalaze apartmani iz kojih se direktno toboganom spuštate u privatni, sopstveni deo mora. Bioskopska platna se postavljaju na plažu gde uz omiljene koktele i prigušene sveće možete gledati film pušten samo za vas. Imate svog batlera. Druge ljude ne srećete uopšte, ili se družite po želji. Ambijent, arhitektura, prirodni materijali – sve je napravljeno kao ni na jednom mestu na planeti.

maldivska palma

NEZABORAVAN PROVOD

U centru za vodene sportove u odmaralištu čeka vas veliki izbor uzbudljivih sportova na vodi. Tokom vašeg boravka prepustite se neograničenomdžet skijanju, skijanju na vodi, jedrenju na dasci, vožnju kajakom. Jedrenje katamaranom i još mnogo drugih aktivnosti na raspolaganju su turistima. Odlučite se za aktivnu i nezavisnu rutu otkrivanja obližnjih idiličnih laguna, sitnih nasipa i malih ostrvaca veslajući sopstvene kajake.

Ovde se delfini, leteće ribe, a ponekad čak i ogromni kitovi morski psi redovno i često pojavljuju u okolnim vodama, posebno tokom zalaska sunca. Pokušajte da iznajmite privatni gliser i uputite se na otvoreno more za vreme zlatnih sati sumraka. Dok pijuckate u rashlađenim čašama skupoceni šampanjac i grickate zdrave grickalice nesumnjivo ćete uživati u pogledu na razigrane delfine koji iskaču iz okeana pokazujući svoje vazdušne akrobacije.

Priuštite sebi dolazak na Maldive i uživanje u ovom raju na zemlji, jer vi to i te kako zaslužujete!