GORE I OD ŠEĆERA

Veštački zaslađivači su sintetičke zamene za šećer, u sebi obično ne sadrže kalorije, ali su za ljudski organizam mnogo pogubniji. Proizvodi koji ih sadrže prepoznaju se po dodacima “light”, “diet” ili “zero” u svom imenu. Svi oni mogu dovesti do ozbiljnih zdravstvenih posledica.

 

Kombinacija pojačanog apetita za slatkišima i opsednutosti kilogramima, na svetskom nivou prouzrokovala je poplavu veštačkih zaslađivača, kao što su aspartam i sukraloza, koji se koriste u prehrambenoj industriji.

veštački zaslađivači

Nekada je ova poplava sintetičkih zamena za šećer prouzrokovala da dijetetičari i nutricionisti propagiraju način ishrane sa uključivanjem ovakvih proizvoda, jer se svako ko želi da izgubi kilograme ne mora lišavati omiljenih poslastica i sokova. Međutim, nekada nešto izgleda previše dobro da bi bilo istinito, pa je zbog toga jako važno to još jednom proveriti.

Posle višegodišnjih analiza, došlo se do toga da su oni bili u zabludi – ono što u sebi ima “nula” šećera opasnije je nego da ima izvesnu količinu saharoze.

Proizvodi zaslađeni veštačkim aditivima prepoznaju se po nazivima “light”, “diet”, “calorie free”“zero”

Sve su češća istraživanja koja povezuju upotrebu veštačkih zaslađivača sa raznim ozbiljnim zdravstvenim problemima. Ako bi se sve te opasnosti svele na nekoliko najvažnijih, dobićemo četiri najznačajnije zdravstvene posledice koje su direktno izazvane korišćenjem veštačkih zaslađivača.

Dobijanje na težini

Potpuno je ironična činjenica da veštački zaslađivači, koji se u velikoj meri nalaze u proizvodima namenjenim ljudima koji pokušavaju da se oslobode neželjenih kilograma, zapravo mogu podsticati gojenja. Jedno istraživanje sa klinike San Antonio pratilo je grupu osoba tokom perioda od osam godina i utvrdilo da su povećanje težine i nastanak gojaznosti značajno veći kod onih koji su konzumirali tzv. dijetalna i energetska pića od onih koji ih nisu pili.

Današnja slika gojazne osobe koja obilno jede tokom svog obroka, osim enormne količine hrane koja je pred njom, sasvim sigurno uz svu tu hranu na stolu ima i neki napitak zaslađen veštačkim šećerom. Ukoliko misli da će “light” piće koje pije doprineti njenoj vitkosti, grdno se vara. Naprotiv, takav napitak može samo još više da našteti njenom zdravlju i doprinese većem nagomilavanju masti.

Metabolički sindrom

Oni koji konzumiraju bezalkoholna gazirana pića koja su zaslađena neprirodnim šećerom imaju povećan rizik da ih zadesi metabolički sindrom. Ova pojava je u stvari grupa simptoma koji se svi zajedno javljaju, tako da ljudi koji pate od ovog sindroma bore se sa visokim vrednostima holesterola, taloženjem masti u predelu stomaka, uz povećan nivo šećera u krvi i povišen krvni pritisak.

Osim navedenih propratnih efekata koje izaziva metabolički sindrom, osobe koje ga imaju pod većim su šansama da obole i od kardiovaskularnih bolesti, dovedu sebe u stanje moždanog udara i čitavog niza drugih veoma ozbiljnih zdravstvenih problema.

Bioliver kapi za masnu jetru

BioLiver kapi za obnavljanje jetre, snižavanje nivoa holesterola i masti u krvi – KLIKNI na sliku i NARUČI

Dijabetes

Medicinska istraživanja već godinama sve više povezuju potrošnju veštačkih zaslađivača sa značajnim povećanjem rizika od razvoja dijabetesa tipa 2. Prema pojedinim studijama, ovaj rizik se više nego udvostručio kod svih onih osoba koje su konzumirale najveću moguću količinu proizvoda u kojima se nalaze veštački zaslađivači. Dakle, svi oni koji preteruju u pićima i poslasticama na kojima je istaknuto da su “zdrave”, “sa nula odsto šećera” ili “light”, ozbiljno moraju da svedu njihovo konzumiranje na minimum.

Ono što najviše uznemiruje je to što čak i one osobe koje su imale normalnu telesnu težinu, uz upotrebu veštački zaslađenih proizvoda naglo potpadaju u priličan rizik od razvoja dijabetesa. Zbog toga su sve češći slučajevi javljanja šećerne bolesti kod onih osoba koje nisu genetski predodređene za dijabetes tako što im niko u familiji od njega nikada nije bolovao. Podmukla bolest kakva je dijabetes u prvoj liniji vreba one koji se nezdravo hrane.

Visok krvni pritisak i srčane bolesti

Prosto je nemoguće da određene materije izazivaju nastanak šećerne bolesti, urušavaju metabolizam ili doprinose povećanju kilograma, a da pritom nemaju nikakvog uticaja na srce i njegov rada. Naravno, taj uticaj je i u slučaju kardiovaskularnog sistema negativan.

Veza između veštačkih zaslađivača i povećanog rizika od hipertenzije i srčanih oboljenja naročito je izražena kod ženske populacije. Nekoliko skorašnjih istraživanja otkrilo je da kada žene konzumiraju veće količine veštačkih šećernih aditiva, povećava im se i rizik od nastupanja povišenog krvnog pritiska i bolesti srca. Naročito na ovo treba obratiti pažnju, s obzirom na to da su koronarna oboljenja “ubica br. 1” žena u svetu.