ISRASLINE U SINUSNOM KANALU

Mali polipi u nosu mogu proći potpuno nezapaženo, jer neće izazivati simptome. Ako se polipi u nosu ne leče na vreme, makar i mali, mogu pogodovati razvoju i razmnožavanju bakterija i pojavi hronične upale sinusa.

 

Polipi u nosu su mesnate izrasline nosne sluznice obično u blizini otvora sinusa. Mogu ih izazvati razne tegobe, a lečenje je najčešće dugotrajno.

polipi u nosu

U najvećem broju slučajeva su polipi u nosu dobroćudne tvorevine koje ispunjavaju deo ili celu nosnu šupljinu. Češće se javljaju kod starijih osoba i kod muškaraca. Polipi u nosu kod dece nisu česta pojava.

Kako nastaju polipi u nosu?

Stvaranje polipa u nosu može biti uzrokovano raznim tegobama kao što su: alergijski rinitis, akutne infekcije, hronične infekcije i ciste.

Polipi mogu biti i krvareći i jednostrani te se stvaraju uz dobroćudne tumore nosa. Mogu nastati i kao reakcija na strano telo u nosu i sinusima. Pojava polipa u nosu izrazito je vezana za alergije, infekcije sinusa i astmu.

Simptomi koji pokazuju da imate polipe

Ako ste nedavno preboleli sinusnu infekciju ili imate alergije na polen, posebno pazite na nastanak ovih simptoma:

– začepljen nos bez sluzi
– curenje nosa koje ne prestaje nakon kapi
– otežano disanje i hrkanje
– hronična upala sinusa
– česta krvarenja iz nosa
– bol u glavi i predelu očiju
– smanjeno čulo mirisa

Prvi simptomi kao što je začepljen nos i otežano disanje ne moraju nužno upućivati na polipe. Ako se s vremenom javlja i nestanak mirisa i krvarenje, obavezno se obratite svom otorinolaringologu.

Mali polipi u nosu mogu proći potpuno nezapaženo, jer neće izazivati simptome. Ako se polipi u nosu ne leče na vreme, makar i mali, mogu pogodovati razvoju i razmnožavanju bakterija i pojavi hronične upale sinusa.

Lečenje polipa u nosu kroz nekoliko tretmana

Ako vaš otorinolaringolog nakon anamneze zaključi da imate polipe u nosu, najčešće rešenje biće operacija nosa. Pre same operacije možete isprobati prirodne načine lečenja uz savetovanje sa svojim lekarom.

Kada je reč o malim polipima u nosu, koriste se kortikosteroidi u obliku sprejeva. Oni mogu smanjiti velike količine, ali ne i potpuno ih ukloniti. Kako bi se polipi potpuno uklonili potrebna je hirurška intervencija. Kortikosteroidi mogu izazvati neugodne nuspojave, tako da se pripisuju u umerenim dozama.

Lečenje polipa u nosu kortikosteroidima, ali i prirodnim lečenjem je dugotrajno i potrebna je disciplina.

1. Operativno odstranjivanje polipa u nosu

Najčešća je endoskopska operacija polipa u nosu, koja je ujedno i najjednostavnija za pacijenta. Nakon operacije postoji veliki nivo olakšanja za pacijenta, ali postoji i šansa da se polipi vrate, to jest, ponovno pojave. Izrazito je bitno da vaš otorinolaringolog otkrije uzrok nastanka polipa kod vas kako bi se sprečilo ponavljanje operacije. Nakon operativnog uklanjanja polipa savetuje se korišćenje kortikosteroidnih sprejeva.

2. Prirodno lečenje

Polipi u nosu mogu se lečiti i prirodnim putem ili se barem mogu ublažavati simptomi koje polipi uzrokuju.

3. Morska so i voda

U čašu tople vode stavite dve kašičice morske soli i dobro izmešajte dok tečnost ne postane jednolična. Ovim ispirajte nos tri puta dnevno. Najbolji način ispiranja je korišćenje posebne posude za ispiranje nosa. U korišćenju ove terapije bitno je da vodu unesete na nos, ali izbacite na usta kako bi prošla kroz celi sinusni kanal.

Uz morsku so možete dodati i jod, ali tu tečnost koristite ređe: dva puta nedeljno i ne duže od 3 meseca.

4. Čaj za piće i inhaliranje sinusa

Pomešajte 20 grama korena belog sleza, 20 grama korena koprive i 20 grama listova matičnjaka. Jako usitnite ove trave i smešajte zajedno. Prokuvajte litru vode, ohladite je i u nju stavite 5 grama mešavine i ostavite do jutra. Nakon toga stavite na laganu vatru da počne ključati. Ohladite dok je poklopljeno i zasladite medom. Ovaj čaj možete piti 6 puta dnevno po 1 decilitar.

Za lečenje polipa i problema sa sinusima možete se i inhalirati, to jest udisati paru. Najbolje bi bilo da se inalirate tako da čajeve ukuvate u široj posudi i naslonite se nad nju licem. Držite peškir na glavi kako para ne bi išla oko vas, već direktno na sinuse. Tako držite 20-ak minuta. Ovaj postupak radite pre spavanja. Bilo bi poželjno da nakon inhaliranja ostanete u toploj prostoriji.

Oporavak od operacije nosnih polipa

Operacije sinusa, septuma i nosnih školjki vrše se u okviru dnevne hirurgije, što znači da bolesnik nekoliko sati nakon operacije odlazi na kućnu negu. Na licu nema nikakvih vidljivih promena u smislu oteklina, modrica i slično.

Nakon operacije sinusa u svrhu sprečavanja krvarenja postavlja se tamponada nosa koja se odstranjuje nakon 1-2 dana ili se spontano resorbira, to jest, rastopi.

Nakon operacije, sluznica nosa je zadebljana te je potrebno koristiti nosne kapi i emulziju za ublažavanje edema i ubrzanje oporavka. Povratak svakodnevnim aktivnostima moguć je nakon nedelju dana, a fizička aktivnost nakon 3 nedelje.

Izvor: Net.hr