PUDING OD SPANAĆA

Navikli smo na pudinge od čokolade ili vanile, pa nam ovaj slani puding od spanaća dođe kao čudo neviđeno! Međutim, ovaj slani desert može da bude sjajan izbor za posluženje tokom nekog slavlja, jer osim fantastičnog ukusa, gosti će vam se sigurno diviti na originalnosti.

puding od spanaća

Sastojci:

500 grama spanaća
3 viršle
3 kriške hleba
50 grama prezle
100 grama šunkarice
100 grama putera
250 mililitara kisele pavlake
6 jaja
peršun
200 mililitara mleka
ulje
so
mleveni crni biber

Način pripreme:

Na zagrejano ulje u šerpi na šporetu stavimo spanać da se izdinsta. Posolimo i pobiberimo.

U većem sudu mikserom mutimo 50 grama putera dok ne postane penast. Dodamo žumanca i izmutimo mikserom. Sredinu hleba stavimo u sud i prelijemo mlekom. Omekšan hleb stavimo u cediljku i istisnemo višak mleka. Isceđen hleb dodamo u sud sa puterom i žumancima i promešamo varjačom. Zatim u sud, kroz cediljku, dodamo pavlaku. Dodamo izdinstan i mikserom ispasiran spanać, šunkaricu isečenu na sitnije kocke, sitno isečen peršun i promešamo. Belanca posolimo, izmutimo u čvrst sneg, dodamo u sud i mešamo varjačom dok ne dobijemo homogenu smesu.

Kalup za kuglof namažemo puterom, nanesemo prezlu i protresemo da se prezla ravnomerno zalepi. Viršle isečemo na polovine po dužini a zatim na polovine po širini. U udubljenja na stranicama kalupa poređamo parčad viršli. Zatim u kalup nanesemo smesu iz suda. U keramičku šerpu sipamo vodu. Stavimo kalup u šerpu, poklopimo i stavimo u rernu. Kuvamo 60 minuta na 200 stepeni. Izvadimo kalup iz šerpe, prevrnemo na tanjir za serviranje i poslužimo.

Prijatno!