POPUNJENI PLAVI PATLIDŽAN

Ko god vodi računa o ishrani odlično zna da je raznolikost jela presudna u održavanju vitalnosti. Popunjeni plavi patlidžan predstavlja zanimljivu kombinaciju povrća i suvog mesa, kojoj je zaista teško odoleti.

 

Plavi patlidžan ne spada u skupe povrtne vrste, a ima ga tokom cele godine. Ovde je spremljen zajedno sa komadima tirolske plećne slanine, pa se popunjeni plavi patlidžan preporučuje svima kojima povrće nije dovoljno u prevazilaženju gladi, već svoj obrok moraju da pojačaju mesom.

popunjeni plavi patlidžan

Sastojci:

plavi patlidžan srednje veličine
100 grama tirolske plećne slanine (može i neko drugo suvo meso)
100 grama sira za picu
2 paprike
3 krompira
malo pakovanje maslaca
suvi začin
biber
kurkuma
susama
čia seme
lan

Način pripreme:

Oprani patlidžan iseći po dužini tako da se listovi drže za deo na kom je peteljka. Potom svaki list začiniti i ostaviti u frižider da začini upiju. Prethodno uključiti rernu da se ugreje na 200 stepeni. U međuvremenu iseći tirolsku pečenicu i sir na tanje listove i takve nasečene komade umetnuti među listove patlidžana. Povezati sve kanapom i zaviti u alu-foliju. U posudu za pečenje staviti neoljušten krompir i papriku.

Patlidžan peći oko 45 minuta, a zatim odviti alu foliju i zapeći na 250 stepeni narednih 5 minuta.

Nakon što se popunjeni plavi patlidžan izvadi iz peći, raseći krompir napola. Posuti sve semenkama čia, susama i lana. Ostaviti da se sir i čitavo jelo ohladi i stegne.

Mogu da kažem da se u kuhinji širio prijatan miris dok se patlidžan pekao, dok je ukus na nepcu bio izvanredan. Ovako spremljen patlidžan dovoljan je i da se podeli u dva obroka, za naredni dan može da odstoji u frižideru.

Piše: Nikola Ostojić