DRVEĆE U VIŠESPRATNICAMA

Predložena kula nazvana je „urbana sekvoja“ jer oponaša drvo. Ona hvata ugljenik, prečišćava vazduh i regeneriše životnu sredinu…

 

Zamisao arhitektonske kompanije Skidmore, Owings & Merrill (SOM) jeste da zgrade osim svoje primarne namene daju doprinos i ekološkom unapređenju.

sekvoja

Projekat koji su predstavili, u prvi plan stavlja održivu gradnju koja daje odgovor na problem urbanih sredina i sve veći broja zgrada koje su uzročnici povećanja ugljen-dioksida i efekta staklene bašte. U prilog lošoj situaciji na globalnom nivou ide i činjenica da građevinski sektor generiše skoro 40 odsto svih globalnih emisija ugljenika. Predviđanja su da će broj stanovnika rasti, što dalje dovodi do toga da će do 2060. godine biti potrebno još 230 milijardi kvadratnih metara novih zgrada.

Shodno tome novi koncept objekata treba da transformiše izgrađeno okruženje u sredinu koja apsorbuje CO2 kao što to radi drveće. Prototip višespratnice je obelodanjen na održanoj konferenciji Ujedinjenih nacija o klimatskim promenama u Glazgovu „COP26“ koja je nedavno završena. Predložena kula nazvana je „urbana sekvoja“ jer oponaša drvo. Ona hvata ugljenik, prečišćava vazduh i regeneriše životnu sredinu, stvarajući otporno urbano okruženje. Ambiciozan predlog podrazumeva stvaranje „urbane šume“ odnosno sredine sa mnoštvom ovakvih kula.

Ovo održivo rešenje bi moglo imati dalekosežan uticaj, s potencijalom stvaranja kružne ekonomije koja apsorbuje ugljenik. Predlog objedinjuje različita razmišljanja o održivom dizajnu, najnovijim inovacijama i tehnologijama u cilju stvaranja objekata koji će izlečiti planetu. Holističkim pristupom optimizaciji dizajna zgrade, minimiziranjem materijala, integracijom biomaterijala, napredne biomase i tehnologije hvatanja ugljenika, postiže se značajnije smanjenje ugljenika u poređenju sa zasebnom primenom ovih tehnika.

Koncept je razvijen tako da se može primeniti i prilagoditi potrebama bilo kojeg grada na svetu, s potencijalom pozitivnog uticaja u bilo kojoj gradnji. Ove strategije se takođe mogu primeniti na zgrade svih veličina i tipova. Prototip je zapravo visokospratnica koja može sakupiti čak 900t ugljenika godišnje, što je isto koliko skupi 48.500 stabala. Projekat uključuje rešenja zasnovana na prirodi i materijale koji koriste daleko manje ugljenika od uobičajenih opcija i apsorbuju ugljenik tokom vremena.

Rešenje je obećavajuće iz razloga ošto daje zgrade koje apsorbuju ugljenik. U vezi sa tim, u SOM-u tvrde da bi nakon 60 godina prototip apsorbovao do 400 odsto više ugljenika nego što se moglo emitovati tokom izgradnje. Zarobljeni ugljenik može naći primenu u različitim vrstama industrija. Ako bi svaki grad širom sveta izgradio urbane sekvoje, izgrađeno okruženje bi moglo ukloniti do 14,5 milijardi tona ugljenika iz atmosfere svake godine.

Izvor: Gradjevinarstvo.rs