LEČENJE SILOM ISUSA HRISTA

Kozma i Damjan bili su rođena braća, vaspitavani u hrišćanskoj pobožnosti. Izučivši lekarsko umeće, ova sveta braća isceljivala su svaku bolest, jer im je u svemu pomagala blagodat samog Boga. Srpska pravoslavna crkva retko obeležava dva puta u toku godine praznik koji je posvećen jednom svecu. Svetim mučenicima Kozmi i Damjanu u kalendaru su posvećena dva datuma – 14. jul i 14. novembar.

 

Na koje god bolesne ljude ili stoku Kozma i Damjan položiše svoje ruke, ovi su odmah ozdravljali. Ali ovi dobri iscelitelji nikada i ni od koga nisu uzimali kakvu nagradu za to svoje delo, zbog čega su bili prozvani besplatni lekari (bezmezdni, besrebreni). Samo jednu, najskupoceniju nagradu, oni su zahtevali od isceljivanih – veru u Hrista.

kozma i damjan

Ne samo u Rimu nego i u okolnim gradovima i selima, gdegod su prolazili i isceljivali bolesne, oni su mnoge obraćali ka Hristu, ali i ne samo to. Imajući u vidu da su roditelji Kozme i Damjana njima ostavili veliko imanje, oni su ga razdavali siromašnima i nevoljnima, hraneći gladne i oblačeći nage, ukazujući svaku milost i milosrđe oskudnima.

Kada su isceljivali bolesne, sveti lekari Kozma i Damjan im govoriše:

„Mi samo polažemo ruke na vas i ništa ne možemo učiniti svojom silom, nego sve vrši svemoguća Sila jedinog istinitog Boga i Gospoda Isusa Hrista. Ako poverujete u Njega bez sumnje odmah ćete ozdraviti“.

Bolesnici, verujući u ovo što su im govorili lekari, dobijaše ozdravljenje. Na taj način, svakodnevno mnogi pristupiše Hristu, odvraćajući se od idolopokloničkog bezbožja.

Čestice moštiju lekara besrebrenika Kozme i Damjana čuvaju se u manastirima Duga, Zlatenac, Jošanica, Visoki Dečani, Duboki Potok, Sveta Trojica kod Pljevalja, Sopoćani, Studenica, Zočište, zatim u Pokrovskoj crkvi i Ruskoj crkvi u Beogradu, kao i u hramu u Urovcima kod Obrenovca.

Isceliteljska moć Svetih Kozme i Damjana

Boravište ovih svetih lekara bilo je u jednom selu u okolini Rima, gde se nalazilo imanje njihovih roditelja. Imajući tu prebivalište, oni svu okolinu prosvetiše svetom verom. Međutim, đavo ne mogavši da gleda takvo njihovo vrlinsko življenje, podstače neke svoje služitelje da odu kod cara i oklevetaju pred njim nevine lekare. U to vreme u Rimu carovaše Karin, koji posluša klevetnike i odmah posla vojnike u to selo, da uhvate besplatne lekare Kozmu i Damjana i da ih odvedu caru na sud.

Kada vojnici stigoše do sela, stadoše se raspitivati za Kozmu i Damjana, a vernici zamoliše svete lekare da se prikriju neko određeno vreme dok ne prođe carev gnev. Međutim, Sveti Kozma i Damjan ih nisu poslušali i požuriše da dobrovoljno izađu pred vojnike koji su ih tražili, želeći da postradaju za Hrista s radošću. Kada im se sjatio još veći broj vernika, sa suzama u očima ih nagovarajući da sačuvaju svoje živote, ne sebe radi nego radi spasenja mnogih, oni su ih protiv svoje volje poslušali. Tada vernici sakriše svete lekare u neku pećinu. Ipak, vojnici brižljivo potraživši svuda svetu braću i ne našavši ih, postadoše besni i dohvatiše neke ugledne ljude iz tog sela, staviše ih u okove i povedoše u Rim.

Doznavši za to, Sveti Kozma i Damjan smesta izađoše iz pećine i potrčaše za vojnicima. Kada ih dostigoše na putu oni rekoše: „Otpustite nevine, a uzmite nas, jer smo mi oni koje vam je naređeno da uhvatite“. Vojnici onda pustiše one ljude, a svete lekare okovaše u verige i odvedoše u Rim. Tu ih okovane zatvoriše u tamnicu do sutradan, a kada se razdanilo, car sede pred narodom ispred kojih bejahu izvedeni sveti sužnji Kozma i Damjan. Car im glasno poče govoriti:

„Jeste li vi to koji se protivite bogovima otaca naših i nekakvom čarobnjačkom veštinom besplatno isceljujete bolesti kod ljudi i stoke, zavodeći proste ljude da odstupaju od otačkih bogova i zakona? Ali makar sada ostavite svoju zabludu i poslušajte moj dobri savet. Pristupite, prinesite žrtvu bogovima koji su vas do sada dugo trpeli, jer bogovi uvređeni od vas ne uzvratiše vam zlo za zlo. Mada su i mogli to da učine, nego su strpljivo očekivali vaše obraćenje k njima“.

Na to, sveti ugodnici Hristovi, odgovarajući caru rekoše kao jednim ustima:

„Mi ne zavedosmo nijednog čoveka. Mi ne znamo nikakvu čarobnjačku veštinu niti ikome učinismo ikakvo zlo, nego lečimo bolesti silom Spasitelja našeg Isusa Hrista, kao što on zapoveda, govoreći: „Bolesne isceljujte, gubave čistite“, a mi to činimo besplatno pošto Spasitelj tako zavešta, rekavši: „Zabadava ste dobili, zabadava i dajite!“