ANTIKOVID MEDIKAMENTI

Od početka pandemije do danas u Srbiji se u bolničkoj terapiji koristili lekovi za koronu, njih desetak iz različitih farmakoterapijskih grupa.

 

Prema aktuelnoj 11. verziji terapijskog protokola u lečenju KOVID pacijenata, kod nas se trenutno najviše koriste sledeći lekovi za koronu: favipiravir, remdesivir, metilprednizolon, tocilizumab, baricitinib i sarilumab.

lekovi za koronu

Kao efikasan, pokazao se i deksametazon, koji je spasao živote najtežih pacijenata koji boluju od korone i smanjio smrtnost pacijenata koji su priključeni na respirator.

Terapiju obolelom od KOVID određuje isključivo lekar i građanima se ne preporučuje da na svoju ruku koriste bilo koji lek.

Lekovi koje dobijaju naši pacijenti:

FAVIPIRAVIR

Spada u antivirusne medikamente, koristi se u ranoj fazi bolesti u obliku tableta. Ranije je korišćen za grip u Rusiji, Kini i Japanu.

REMDESIVIR

Antivirusni lek prvenstveno namenjen lečenju hepatitisa C i respiratornog sincicijskog virusa. Utiče na sposobnost virusa da se razvije unutar tela, daje se kroz infuziju jednom dnevno od pet do deset dana. Koristio ga je i Donald Tramp.

METILPREDNIZOLON

Spada u grupu kortikosteroida. Koristi se za jačanje imunog sistema i umanjenje inflamacije, prima se kroz venu.

BioImunitet kapi za imunitet

TOCILIZUMAB

Koristi se za lečenje teškog, aktivnog i progresivnog reumatoidnog artritisa, ali se pokazao kao odličan izbor i za lečenju KOVID pacijenata. Daje se kroz infuziju.

BARICITINIB

Namenjen pacijentima u početnoj fazi bolesti, pre svega, rizičnim grupama bolesnika i starijima od 65 godina koji imaju pridružene bolesti.

SARILUMAB

Još jedan od lekova koji su primarno namenjeni za lečenje umerenog i teškog reumatoidnog artritisa, a pokazao se kao vrlo koristan i kod pacijenata zaraženih koronavirusom.

DEKSAMETAZON

Sprečava upale i smanjuje smrtnost pacijenata priključenih na respirator. Istraživanja su pokazala da smanjuje rizik od smrti kod trećine pacijenata na respiratorima i kod petine onih koji su na kiseoniku.

MOLNUPIRAVIR

Antivirusni lek koji zaustavlja umnožavanje virusa u organizmu. Koristi se kod blagih i umerenih slučajeva zaraze koji mogu da prerastu u teške oblike bolesti. U Srbiju stiže za desetak dana.