NAPITAK IZ AJURVEDE

U Indiji poznata kao jeera (džira), voda od kumina je napitak neverovatnog dejstva na organizam.

 

Redovnim pijenjem ove vode, između ostalog, rešićete se masnoća u telu i probava će bolje funkcionisati.

voda od kumina

Kumin (indijski kim) je zaista moćan začin koji obiluje antioksidantima, magnezijumom, vitaminima A i C, a u kombinaciji s vodom daje mnoge dobrobiti organizmu.

Ove semenke takođe jačaju imunitet, poboljšavaju rad probave, te smanjuju nadutost i gasove. Još jedna lekovita moć kumina je ta što smiruje bolove kod upalnih procesa u organizmu, a vrlo je učinkovit i u borbi sa zatvorom i viškom kilograma. Isto tako reguliše nivo holesterola i izbacuje toksine iz organizma.

U ajurvedi se kumin koristi za žensko reproduktivno zdravlje, zdravlje materice kao i za podsticanje laktacije kod dojilja, a posebno dobro deluje na zdravlje kože, ublažava svrab i iritacije izazvane različitim upalnim procesima.

Međutim, kada ovaj začin pomešate s vodom dobićete zaista jako lekovit i zdrav napitak. Naime, preporuka je da se pije i čaj i voda od kumina i za oralno zdravlje. Ne samo da uklanja neugodan zadah, već i smiruje upale zubnog mesa, grla i krajnika.

Kako se priprema voda od kumina?

U Indiji je ova voda poznata i kao jeera (kumin) voda, a glasi za čudotvorni napitak neverovatnog delovanja. Dve kašike semenki kumina stavite u čašu vode da odstoji preko noći. Napitak pijte svako jutro na prazan želudac.

Redovnim uzimanjem ove vode s kuminom rešićete se i masnoća u telu, a probava će vam pravilnije funkcionisati. Zahvaljujući nutritivnim zdravim sastojcima kumina, voda će poprimiti žućkastu boju. Valja napomenuti i kako je reč o niskokaloričnom napitku jer jedna kašika kumina sadrži samo sedam kalorija.

Izvor: Atma.hr