OČIGLEDNA PROMENA

Ako ste se pitali zašto je sardina u konzervi sve manja i da li je to, možda, pokušaj trgovca da vas „prevari“, odmah ćemo vas demantovati. Razlog tome je skroz druge prirode.

 

Ako vas buni šta ja sardela, a šta sardina, onda najpre to da razjasnimo. Reč je o istoj vrsti ribe, samo što se reč „sardina“ koristi za konzervisanu sardelu – sa dodatkom soli i ulja.

sardina

Inače, u pitanju je morska riba iz porodice haringi, koja uopšteno naraste najviše do 25 cm dužine, mada se i to menja.

Ako ste se pitali zašto je sardela u konzervi, koju redovno kupujete u marketu, sve manja i manja – i da li je to, možda, pokušaj trgovca da vas „prevari“, odmah ćemo vas demantovati. Razlog za smanjenje veličine ove vrste ribe je skroz druge prirode.

Naime, sardela iz Sredozemnog mora smanjila se proteklih godina zbog promena u okolini, pokazuje istraživanje Francuskog instituta za istraživanje mora (Ifremer). U prethodnih deset godina sardela se u proseku smanjila sa 15 na 11 cm, a njena prosečna težina pala je sa 30 na svega 10 grama.

U delu Mediterana, koji su istraživali naučnici Ifremera, nije pronađena sardela starija od dve godine. Kako se navodi, poznata plava riba koju danas mahom jedemo kao sardinu – sve je manja i manja zbog proređenih mikroalgi, glavnog izvora hrane.

Mikroalge su takođe sve manje, i što je još važnije – manje su hranljive nego pre, navode naučnici iz Francuske. Testiranja urađena na 450 sardela u akvarijumima potvrdila su pretpostavku da promena kod algi utiče na veličinu ribe.

Manje alge su direktna posledica promena u sredini, tumače u francuskom institutu, napominjući da se smanjio unos hranljivih materija iz Rone, a temperatura mora porasla je za pola stepena zbog klimatskih promena.

Sardela se, inače, nalazi u istočnom delu Atlantika, a uobičajena je u Sredozemnom moru, pogotovo na zapadu Sredozemlja, na Jadranu i u Crnom moru. Stalno je aktivna i nema stalno mesto boravka niti određenu dubinu na kojoj živi.

Lovi se od davnina, i sa prehrambene strane, možda je i najbitnija riba koju možemo naći u Jadranskom moru. Smatra se potcenjenom i nepravdeno etiketiranom kao „riba za siromašne“, premda je dugo bila hrana upravo za tu kategoriju društva. Relativno niska cena koju i danas ima svakako da nije u skladu sa svim benefitima koje sardela pruža.

Veoma je bogata omega-3 masnim kiselinama, ključnim za zdravlje kardiovaskularnog sistema čoveka.

Izvor: Telegraf biznis