CRVENILO, GNOJ I SVRAB

Pupak je prirodna šupljina u ljudskom telu, koja je topla, vlažna i tamna, pa je podložna razvoju infekcija. Problemi oko pupka koji se mogu javiti leče se relativno lako, ali mogu nastati i određene komplikacije.

 

Pupak je deo tela na kome je lako razviti infekciju. On na sebi može da obezbedi sve što je potrebno gljivicama i bakterijama da rastu i razvijaju se.

problemi oko pupka

Pupak je prirodna šupljina u telu koja je topla, vlažna i tamna, u kojoj mogu da se nađu ostaci od sapuna i znoja, zajedno sa mnoštvom drugih supstanci koje se lako mogu razgraditi do te mere da omoguće početak infekcije.

Uobičajeni simptomi bakterijske i gljivične infekcije pupka uključuju crvenilo, svrab ili oticanje, a može doći i do krvarenja.

Dobra vest je što se infekcija pupka može prilično lako lečiti i izlečiti. Važno je da se pobrinete za to čim primetite oticanje ili bilo kakav gnojni iscedak iz pupka, jer zanemarivanje može dovesti do ozbiljnijih problema.

Kako nastaju zdravstveni problemi oko pupka?

1) Gljivična infekcija

Postoji mnogo vrsta gljivica koje mogu da rastu u pupku, od kojih je najčešća kandida, jer joj odgovara topla i vlažna tama pupčanog prostora. Simptomi gljivične infekcije su crvenilo ili drugačija obojenost pupka i okolnog područja, a takođe se može javiti i svrab.

2) Bakterijska infekcija

Bakterijska infekcija često može pratiti gljivičnu infekciju, iako se može pojaviti i sama. Tipično za bakterijsku infekciju je javljanje krasta i iscedak iz pupka koji ima određen miris i obično žutu boju. Postoji mnogo različitih mogućih uzroka infekcija pupka koje dovode do gnojnog iscetka, a loša higijena je jedan od njih.

3) Urahalna cista

Urahal je mali kanal koji povezuje fetus sa pupčanom vrpcom i nalazi se neposredno iznad bešike. Za većinu ljudi, ovaj kanalčić se zatvara ubrzo nakon rođenja. U retkim slučajevima, kanal se ne zatvara i ova cista može da raste. Cista se onda može zaraziti i infekcija lako dođe do pupka. Sluz i urin mogu da prodru kroz ovaj otvor, što dovodi do ceđenja iz pupka i infekcije. Ovo stanje može biti veoma ozbiljno i jedan je od razloga da hitno zakažete pregled kod lekara. Iako se ovo stanje dešava retko, ono je veoma ozbiljno, jer infekcija lako može da se prenese na druge unutrašnje organe.

4) Lojna cista

Drugi uzrok zagnojavanja pupka je prisustvo benigne ciste na ili ispod kože u pupčanom području. Ove ciste imaju poseban miris kada se zaraze, češće se sreću kod ljudi i ne predstavljaju im problem ako se ne zaraze. Međutim, mogu se zaraziti usled grebanja ili nadražaja nekom abrazivnom supstancom.

BioBalsam krema za apsces rane fisure fistule opekotine

Faktori rizika

Osobe koje su u skorije vreme imale abdominalnu operaciju ili operaciju pupka u većem su stepenu izložene riziku od nastavnka infekcija. Takođe, u rizičnije grupe spadaju i pacijenti sa dijagnozom dijabetesa tip 1 ili tip 2, morbidno gojazni ili se prekomerno izlažu suncu.

Kao što vidite, neki od uzroka gnoja iz pupka nisu od prevelike važnosti, ali drugi mogu dovesti do toga da se jave ozbiljniji zdravstveni problemi oko pupka. Dakle, ako imate iscedak ili vam pupak neprijatno miriše, mora vas što pre pregledati lekar. Ovo će pomoći da se spriječi da jednostavno i tretirajuće pitanje postane veliki problem.

Šta raditi u slučaju infekcije pupka?

Ako vam se pupak već gnoji, najbolje što možete da uradite da biste ga očistili i oslobodili od bola jeste da koristite toplu kupku sa slanom vodom i toplu oblogu.

• Rastvorite jednu kašičicu soli u toploj vodi i nežno ispirajte pupak. Osušite ga mekim peškirom ili koristite fen za kosu na nižoj temperaturi da biste to blago uradili.
• Namočite peškir u toplu vodu, potpuno ga ocedite i zatim držite toplu vlažnu krpu preko pupka. Ovo je jednostavan način ublažavanja bola.

Ako već imate infekciju pupka, postoje neke stvari koje bi trebalo ili ne bi trebalo činiti kako bi se rešio problem.

• Nemojte koristiti nikakve kreme ili praškove koji se reklamiraju kao „antiseptični“, jer će oni samo doprineti sveopštoj iritaciji područja.
• Uzimajte lekove koje vam je prepisao lekar i koristite masti ili kreme koje vam je takođe on prepisao.
• Nakon što ste očistili i osušili područje, nemojte grebati po pupku, već ga pokrijte gazom ako vam treba podsetnik da ga ne dodirujete.
• Ne pokušavajte da ga stiskate niti da opterećujete kožu oko njega, ali isperite šupljinu pupka da biste je očistili.