TOPOGRAFIJA NA FASADI

Pukotina zapravo predstavlja kanjon i na taj način ukazuje na dramatičnu topografiju države.

 

Fasadu nove stambene kule preseca velika „pukotina“ koja izuzev upadljivog vizuelnog efekta ima i simboliku.

pukotina

Pošto je planirana da bude izgrađena u Denveru u državi Kolorado, ideja je bila da ono po ćemu je poznat ovaj kraj, uzme učešće u samom dizajnu. Shodno ovome, pukotina zapravo predstavlja kanjon i na taj način ukazuje na dramatičnu topografiju države. Staklena konstrukcija sa prednje strane ima niz proreza koji predstavljaju „uređenu zelenu pukotinu“.

Najveći deo ove šesnaestospratne kule činiće stambeni prostor i to 187 jedinica. Jednosobni, dvosobni i trosobni stanovi imaće prozore od poda do plafona i privatne balkone. Maloprodajni objekti zauzimaće površinu od 743m². „Pukotina“ će se prostirati na 10 spratova i u okviru nje će se nalaziti terase sa zasadima, površine za odmaranje i relaksaciju, bazen, fontane i sl. Verikalni deo pukotine koja je nalik stazi, vodiće stanare kroz „prirodu“, i uzdizati se na četiri sprata uz zgradu. Celokupan deo „zelene pukotine“ obuhvataće spoljašnji prostor od 1.200 kvadratnih metara.

Sa krova „One River North“ na kojem će biti smešteni bazen, spa centar i bašta, pružaće se pogled na obližnji planinski lanac Rocky Mountains. Na devetom spratu će se nalaziti fitnes centar i studio za jogu, koji će biti povezani i sa otvorenim terasama.

Projekat je uradio kineski arhitektonski studio MAD Architects koji je poznat po projektima koji imitiraju svet prirode, i pretvaraju „betonske šume“ u novo zdravije okruženje. Često slede kineski princip shan-shuija, tradicionalnog stila pejzažnog slikarstva – shan što znači planina i shui što znači reka. MAD je projektovao zgrade koje izgledaju kao planine – kao što je planinsko selo Huangshan. Studiju je ovo drugi stambeni projekat u SAD-u. Završetak radova planiran je krajem 2023. godine.

Izvor: Gradjevinarstvo.rs