OSTATI FIT POSLE SEZONE SLAVLJA

Nagomilavanje viška kilograma je nešto što niko od nas ne želi. Naročito, gojenje tokom praznika kada ne možemo odoleti hrani i piću zna da frustrira mnogo više nego van sezone ovih svetkovina. Doći će proleće, a mi ćemo imati višak kilograma. Šta učiniti da do toga ne dođe?

 

Ponovo je vreme kada nam praznici idu u susret. Sezona svečanosti je pred nama. Nevažno je da li postite ili se ne uzdržavate od masne hrane i u vreme raznih svetkovina, svima nam je na umu kako ćemo “pregrmeti” te dane i ostati na istom nivou kilograma.

gojenje tokom praznika

Dakle, neizbežno je da se u narednih nekoliko meseci prepustimo iću i piću, pa i činjenici da nećemo voditi računa o tome koliko pojedemo i popijemo.

Da bismo ipak, kako-tako, izbegli nagomilavanje masti u organizmu tokom perioda raznih slavlja, pokušaćemo da vam pružimo deset saveta kako biste uspešno izbegli višak kilograma kada prođu svi ti silni praznici.

Redovno vežbajte!

Najpre, ne dozvolite da vas sezona praznika ulenji toliko da vas prikuje u kući. Pokrenite se! Prvi korak je da u svoj svakodnevni raspored obaveza neizostavno umetnete vreme za vežbanje svakog dana, bilo da je reč o teretani ili vežbama poput aerobika, pilatesa ili joge. Ako iz nekog razloga ovo sebi ne možete priuštiti, izlazak u šetnju ili lagano džogiranje će biti sasvim dovoljno. Takođe, ako ne želite da izlazite iz kuće zbog hladnog vremena, možete se odlučiti da vežbe radite kod kuće gledajući besplatne video zapise na internetu. Ako putujete do posla, pokušajte da stanicu ili dve siđete ranije i ostatak puta pređete peške, što će imati rezultat kao da ste uradili nekoliko dodatnih vežbi koje niste stigli da uradite kod kuće. Osim ovoga, savet je i da uvek koristite stepenice umesto lifta, dok vikendom kad ste slobodni produžite rutu svakodnevne šetnje ili obavite neku drugu fizičku aktivnost.

Pazite šta jedete!

Sezona praznika je idealno vreme da budete oprezniji kada je u pitanju ishrana. U međuvremenu, uzdržite se preteranog konzumiranja hrane i pića dok ste na ovim svečanostima. Jasno je da sve što je spremljeno izgleda veoma primamljivo i otvara apetit i na sam pogled, imajte na umu da se sve to mnogo lakše lepi za stomak i butine u vreme kada se slabije krećemo. Savet je i da pripremate kuvana jela što više osim onog obaveznog menija koji se očekuje na trpezi.

Počnite na vreme da mršavite!

Počnite da unapred gubite težinu, koliko već danas, pa se trudite da jedete što više zdravo kako biste se pripremili za predstojeće svečanosti. Planirajte svoje obroke, ili ako ste zauzeti, jedite već pripremljenu hranu koja se može kupiti u prodavnici, a na bazi je vlakana, orašastih plodova i semena kako biste nadoknadili energiju i utolili glad.

Pojačajte svoj imunitet!

Hrana bogata antioksidantima podstiče imunološki sistem i održava vas zdravima i energičnima mnogo pre nego se prepustite manje uravnoteženoj ishrani za vreme praznika.

Popunite frižider zdravim sastojcima!

Da biste izbegli iskušenje od pripremanja ili naručivanja brze hrane, najpre obezbedite svoj dom zdravim sastojcima za kuvanje jela. Da biste lako pripremili obrok, važno je imati pun frižider svežih i zdravih namirnica. Jedan od načina koji može da spreči gojenje jeste da skuvate nekoliko zdravih obroka i onda ih držite u zamrzivaču i podgrevate po potrebi.

Preskočite kafu!

Topli napici poput kafe mogu da prijaju u toku zimskog dana, ali ova pića mogu da sadrže i do 350 kalorija koje svakako treba izbegavati kako bi se izbeglo dobijanje na težini. Ovi napici puni su rafinisanog šećera koji nije dobar za zdravlje. Umesto ovih toplih napitaka, pijte redovno neki od biljnih čajeva. Osim čaja, uvek se kao alternativa može piti voda, za koju se kaže da je najzdravije piće od svih.

Uzdržite se od slatkiša!

Savet je da stvorite naviku izbegavanja poslastica već danas, jer će vam to zaista olakšati izbegavanje slatkiša tokom praznične sezone.

Ograničite unos alkohola!

Izbegavanje alkoholnih pića najmanje četiri dana nedeljno učiniće da se osetite energičnije i aktivnije svakog narednog dana. Ova navika takođe će omogućiti vašoj jetri da se odmori i regeneriše.

Biocolon kapi za nervozan stomak

Poboljšajte crevne bakterije!

Dokazi o odnosu zdravlja creva i ukupnog zdravstvenog stanja nastavljaju da se množe. Disbalans u crevnim bakterijama može dovesti do sindroma iritabilnog kolona, umora i glavobolje. Ključ za stvaranje zdravog rada creva jeste u ishrani bogatoj vlaknima, kao što je razno povrće, koje nikako ne treba zaobilaziti na trpezama.

Spavajte dobro!

Spavanje je povezano sa zdravim telom tako što je kontrola spavanja jednaka dijeti, loš san menja vaše masne ćelije, dok nedostatak odmora čini vas gladnijim nego inače. Redovan raspored spavanja sa najmanje sedam do devet sati sna svakog dana pomoći će uravnotežavanju hormona koji regulišu apetit.