DOBROTA SVAKOG DANA

Sveti starac Jefrem Isihasta pisao je o tome da Bog uvek pomaže. Stalno stiže na vreme, ali pod jednim uslovom…

 

On uvek dolazi na vreme, ali je potrebno strpljenje. Dođite moja dobra i ljubljena sestro. Dođite i ja ću odagnati Vašu tugu ponovo. Dođite i mi ćemo hvaliti Boga slatkim glasom našeg srca, pesmom ispevanom usnama našim, rečima koje odzvanjaju duboko u nama: ”Blagosiljaj Gospoda, o dušo moja, i neka sve što je u meni hvali Njegovo sveto ime.”

bog uvek pomaže

Vidite li koliko Gospod ljubi nas? Vidite li koliko smo srećni, mi nezahvalnici jedni, za sve što nam daje Njegova dobrota svakoga dana?

Ali vreme prave žetve tek nas čeka: blagosloven je dan kada ćemo ostaviti sve ovde i otputovati u našu drugu domovinu – onu pravu – u blagosloveni život, sigurnu radost, tamo gde će svako od nas dobiti deo koji mu je plemeniti, najslađi Isus naš pripremio.

O radosti! O blagodarnosti! O ljubavi! Gospod nas čisti od svake nečistote, daje nam počasti, obogaćuje nas najvećim bogatstvima! Tamo, moja zlatna sestro, ne postoje lukavi ljudi da nas obmanjuju. Zavist i ljubomora će nestati. Tamo neće biti strasti. Oni koji ih imaju ostaće na drugoj strani. Ali, o slatki ljubljeni Hriste, kakvo dobro vidiš ti u nama da želiš da nas povedeš tvojim Božanskim putem?

Radujte se i likujte, ljubljena sestro moja! Hvalite i slavite Boga, jer gle, vreme se približilo. Vreme će uskoro doći i za nas, vreme kada ćemo čuti blagosloveni glas: ”Dođite k meni.” A čim se zatvore naše telesne oči, oči duše će se otvoriti. Tada, kao iz sna, probudićemo se u drugom životu. Videćemo roditelje, sestre, braću, rođake. Videćemo anđele, svete, i blagoslovenu Majku svih, Prečistu Bogorodicu, kojoj se mi molitveno obraćamo u svakom momentu, i kojoj, posle Boga, dugujemo sve. Onda, sa kim ćemo prvo razgovarati, ko će nas prvo poljubiti, koga ćemo mi prvi poljubiti? Svom čistotom, svom skromnošću, sa svom svetošću. Pa ko, očekujući takav blagoslov, ne bi podneo svaku tugu ovog sadašnjeg života?

Zato, moja dobra i ljubljena sestro, dobro pogledajte vaš život. Preispitajte sebe i pogledajte u nazad da biste videli na koji način je prošao vaš život. Podsetite se bezbrojnih dobročinstava našeg Spasitelja Isusa Hrista i najslađe Bogorodice, i budite strpljivi u iskušenjima koja dolaze. Bog uvek pomaže. Bog uvek dolazi na vreme, ali je potrebno strpljenje. On nas čuje čim mu se obratimo. Ali On ne razmišlja kao mi. Vi mislite da vaš glas nije odmah stigao do Svetih, Bogorodice, i Hrista. Naprotiv, čak i pre nego što ste zavapili, Sveti su krenuli da vam pomognu, znajući da ćete tražiti njihovu pomoć i njihovo molitveno zastupništvo.

Međutim, budući da ne vidite van onoga što je očito i ne znate kako Bog upravlja svetom, želite da se vaš zahtev ispuni poput munje. Ali to nije ono što Gospod želi. On traži vaše strpljenje. On želi da vi pokažete vašu veru. Ne se možete moliti kao papagaj. Potrebno je da se i sami potrudite za ono za šta se molite, a zatim treba sačekati. Vidite da se ispunilo ono za čim ste u prošlosti čeznuli. Ipak, bili ste povređeni jer niste imali strpljenje da sačekate.