ZOVU GA I KONJSKI REP

Čaj od rastavića preporučuje se ljudima koji boluju od reume, artritisa, osteoporoze, a može pomoći i kod problema sa tetivama i ligamentima.

 

Zbog svog sastava, rastavić je jedna od najstarijih biljaka koje se koriste u narodnoj medicini.

čaj od rastavića

Najveće prednosti ove biljke, koju još zovu i konjski rep, jesu njen sastav – bogata je prirodnim kalcijumom, magnezijumom, kalijumom i silicijumom, pa pomaže zdravlju kostiju i zuba. Rastavić sadrži i flavonoide (antioksidanse) i moćno jedinjenje – saponin.

Rastavić i čaj od rastavića preporučuje se ljudima koji boluju od reume, artritisa, osteoporoze, jer može poboljšati elastičnost zglobova i uganuće, a može i pomoći kod problema sa tetivama i ligamentima.

Pored zdravstvene svrhe, rastavić se može koristiti i u službi lepote jer podstiče rast kose i noktiju, a utiče i na pojavu celulita, jer podstiče izbacivanje tečnosti i toksina nagomilanih u organizmu

Recept za čaj od rastavića

Supenu kašiku rastavića prelijti sa 200 ml ključale vode i kuvati 5 minuta na srednjoj temperaturi. Nakon toga poklopiti čaj da odstoji oko 15 minuta, nakon čega je potrebno procediti ga.

Čaj se prije pre jela, na prazan stomak. Iako je izuzetno zdrav, ovaj čaj nije preporučljiv za osobe koje imaju kamen u bubregu.