STIŽE U PRVOM KVARTALU 2022.

Agencija EU za lekove (EMA) dala je zeleno svetlo za vakcinu američkog proizvođača Novavaks. Još treba da je odobri i Komisija EU, ali je to samo formalnost.

 

Agencija EU za lekove EMA dala je zeleno svetlo za odobrenje vakcine protiv korone američkog proizvođača Novavaks. To je saopštila EMA u Amsterdamu nakon vanrednog sastanka. Ovo će biti peta vakcina na tržištu EU, a očekuje se da će stići još u prvom kvartalu 2022.

novavaks

Nakon detaljne procene, nadležna komisija je došla do zaključka da su „ispunjeni kriterijumi EU u vezi sa efektivnošću, bezbednošći i kvalitetom“, saopštila je EMA. Sada još Komisija EU treba da da svoje odobrenje. Ali to je samo formalnost.

EU je već sklopila ugovor sa američkim proizvođačem oko isporuke 200 miliona doza, a kako javljaju novinske agencije, prva isporuka bi trebalo da stigne već u prvom kvartalu 2022.

Studije: efikasnost 90 odsto, ali protiv Alfe

Novavaks vakcina Nuvaksovid, (NVX-CoV2373) se ubrizgava u dve doze u razmako od oko tri nedelje. Prema studijama, veoma je efikasna – sa zaštitom od infekcije od oko 90 procenata. Međutim, rezultati se uglavnom odnose na Alfa varijantu, koja je bila dominantna na početku pandemije korone. Do sada je bilo samo slučajeva blagih neželjenih efekata.

Nejasno je pak koliko snažno Novavaks funkcioniše kada se radi o novoj varijanti – Omikronu. Nemački ministar zdravlja Karl Lauterbah je unapred upozorio da se ne računa s tim da će ova nova vakcina napraviti revoluciju. Jer, kako kaže, prema studijama su Moderna i Bajontek-Fajzer „mnogo bezbedniji“.

„Ova vakcina će takođe morati da bude prilagođena Omikronu“, napisao je pre par dana u vezi sa Novavaksom Karsten Vacl, generalni sekretar Nemačkog imunološkog društva.

Alternativa za skeptične

Ova vakcina bi mogla da bude alternativa za one koji su skeptični prema do sada odobrenim vakcinama EU – jer je zasnovana na drugoj tehnologiji: nije ni mRNA vakcina kao što su Bajontek-Fajzer i Moderna, niti vektorska vakcina kao što su AstraZeneka i Džonson & Džonson.

Prema Institutu Paul Erlih, Novavaks se sastoji od čestica sličnih virusu koje sadrže spajk protein korona virusa. Telo prepoznaje proteine kao strane i imuni sistem se aktivira – formiraju se specifična antitela i T ćelije. To znači da je organizam bolje pripremljen za pravu infekciju.