KONTORVERZNA DIVA

Čak i danas, kada puni 75 godina, pevačica i glumica Džejn Birkin jeste i ostaje ikona modernog doba.

 

Pevačica, autorka tekstova za pesme, glumica, model i stilska ikona – Džejn Malori Birkin je svestrana britanska umetnica, a i sa svojih 75 godina i dalje je vrlo aktivna. Kad čovek čuje njeno ime, prvo što padne na pamet su dve stvari: jedna zabranjena pesma i jedna posebno skupa ženska torbica.

džejn birkin

Pesma koju su zabranili i Vatikan i BBC

Reč je o pesmi „Je t’aime,… moi non plus“, koju je Birkin snimila sa svojim tadašnjim partnerom Seržom Gensburom 1968. godine, nekoliko meseci nakon što su se upoznali na snimanju filma „Slogan“.

U toj kičastoj pesmi sladak zvuk orgulja prati teško disanje i mazno šaputanje na francuskom. Bila je zabranjena u nekoliko zemalja, a Vatikan ju je 1969. okarakterisao kao grešnu. Iako ju je BBC bojkotovao, to je postala prva pesma na stranom jeziku koja se popela na prvo mesto na britanske topl-liste.

Gensbur je tada u Francuskoj već bio poznat i kao neko ko svojim pesmama rado provocira. Ovu pesmu izvorno je napisao za Brižit Bardo, seks simbol tog vremena, ali njen suprug Gunter Zaks nije bio oduševljen zajedničkim snimkom, pa je Bardo zamolila Gensbura da je ne objavi. Dve godine je tražio drugu partnerku za duet, a onda je Birkin pristala i – oboje su došli na loš glas.

„Jedini razlog zašto me se Britanci sećaju“

U jednom intervjuu za britanski „Independent“, Birkin je o pesmi rekla: „Izgleda da je to jedini razlog zašto me se Britanci sećaju. Čudno, s obzirom na to koliko sam otada napravila. Ali tako je to. U stvari i sviđa mi se da budem ozloglašena.“

Gensbur i Birkin bili su par dvanaest godina. Njihova ćerka Šarlot takođe je glumica, pevačica i tekstopisac. Čak i nakon razvoda, Gensbur i Birkin ostali su u dobrim odnosima: pisao joj je pisao pesme sve do svoje smrti 1991. godine.

Osim glumačke karijere, Birkin je i dalje pevala. Sarađivala je s muzičarima kao što su Brajan Feri, Rufus Vejnrajt, Manu Čao i Kejt Buš.

Vrlo skupa torbica

I jedna torbica nosi njeno ime. Birkin je dugo bila poznata kao ikona stila u Francuskoj, često je nosila veliku pletenu košaru, kao dodatak, kako u svakodnevnom životu, tako i na crvenom tepihu.

Godine 1981. sedela je u avionu pored već pokojnog Žan-Luja Dimaa, tada generalnog direktora francuske luksuzne marke „Hermes“. I dok je podizala košaru na policu iznad glave, poklopac se otvorio i sve njene stvari su ispale.

Dima ju je posavetovao da nađe neku drugu torbu, a Birkin mu je rekla da bi pre toga trebalo da bude napravljena torba u koju stane sve što žena mora da ima sa sobom. Dima je odmah na kesici za povraćanje skicirao prototip – i rođen je „Birkin“. Tako barem kaže legenda.

Tokom godina, torbica Birkin postala je statusni simbol – delimično zahvaljujući i svojoj veoma visokoj ceni, te legendarnoj listi čekanja. Svoj put u pop-kulturu 2000-ih pronašla je i kroz jednu epizodu uspešne američke serije „Seks i grad“.

Međutim, 2015. Birkin je zamolila „Hermes“ da ukloni njeno ime s torbice. Razlog je bio to što je organizacija za zaštitu životinja „Peta“ ukazala na strašne uslove u kojima se dobijala krokodilska koža potrebna za izradu. „Hermes“ je sproveo istragu i došao do zaključka da je okrutnost prema krokodilima tu „izuzetak“, a Birkin se nakon toga složila da njeno ime može i dalje da se koristi.

Birkin od krokodilske kože jedna je od najskupljih torbica ikada prodatih na aukciji: „Diamond Himalaya Birkin“ prodat je 2017. za oko 353.000 eura.

Nakon što je shvatila koliko novca „Hermes“ zarađuje s njenim imenom, „naterala sam ih da doniraju značajnu sumu jednoj od mojih fondacija“, rekla je u jednom intervjuu 2011. „Otada određeni iznos svake godine ide direktno mojoj fondaciji, a tako će ostati i nakon moje smrti.“

Novi album, svetska turneja, moždani udar

Iako danas ima 75 godina, i dalje je aktivna. U februaru ove godine dodala je još jedan album svojoj već obimnoj diskografiji. Naslov je: „Oh! Pardon tu dormais…“ (Oh! Oprosti, još si spavao…) Za album ju je inspirisala istoimena pozorišna predstava koju je sama napisala. Za svih 13 pesama na albumu napisala je tekstove, a jedna je posvećena njenoj najstarijoj ćerki Kejt Beri koja je preminula 2013. godine.

Birkin je bila na turneji sve dok u septembru nije doživela lakši moždani udar. Zato nije mogla da se pojavi na Festivalu američkog filma u Dovilu u Francuskoj. Tamo je trebalo da promoviše dokumentarac „Jane by Charlotte“ koji je o njoj snimila njena druga ćerka Šarlot Gensbur.

Džejn Birkin uzela je odmor do kraja godine kako bi se oporavila, ali njen menadžer već je objavio da je ona ponovo u formi i da će u sledećoj godini nastaviti turneju po Francuskoj. Danas (14.12.) Džejn Birkin slavi 75. rođendan. Za leto 2022. planira se svetska turneja.

Izvor: DW.com