KRIPTOVALUTNA METROPOLA

Predsednik El Salvadora najavio je planove da se izgradi Bitkoin grad na jugoistoku ove srednjoameričke države.

 

Predsednik El Salvadora Najib Bukele najavio je planove da se izgradi Bitkoin grad veličine 7.466 hektara na jugoistoku ove zemlje.

bitkoin grad

Predložena metropola treba da se razvije u podnožju vulkana Končagva. Planiran kao savršeni krug, grad će imati oblik novčića, a geotermalna energija vulkana treba da napaja elektromerežu čitavog grada, uključujući i rudarenje kriptovalute tokom kojeg se troše ogromne količine struje.

U fokusu dizajna su građani, pa grad treba da bude delimično oslobođen automobila, sa brojnim pešačkim zonama, biciklističkim stazama i mrežom lake železnice. Postojaće i brzi voz koji će grad povezivati sa aerodromom, lukom i obližnjim gradovima.

U jednoj polovini grada je stambeni prostor, a drugoj obrazovne i zdravstvene ustanove i prodavnice. Grad ima „pametne“ zgrade i digitalne pogodnosti.

Glavna karakteristika urbanističkog plana je veliki centralni trg ukrašen masivnim „B“ – simbolom bitkoina. Ovde će se održavati koncerti i slične manifestacije, a postojaće i muzej o istoriji novca.

Bitkoin grad ima za cilj da olakša poslovna i tehnološka ulaganja uz niz podsticaja. Gradiće se u fazama, a nisu određeni rokovi za završetak. Javna infrastruktura će koštati oko 300.000 bitkoina, a El Salvador je prva zemlja na svetu koja je usvojila bitkoin kao zakonsko sredstvo plaćanja.

Očekuje se da će ovaj grad definisati budućnost zemlje, predstavljajući njeno liderstvo u urbanom planiranju sa vizijom usmerenoj ka budućnosti.

Izvor: Gradjevinarstvo.rs