RADI NON-STOP

Ella je potpuno automatizovan robot za kafu, zaposlena je u Singapuru i pravi 200 šoljica kafe na sat, što je četiri puta više od mogućnosti običnog, ljudskog bariste.

 

Da, dobro ste čuli! Autonomni uređaj za spremanje i znalačko služenje kafe, tako reći robot-barista po imenu Ella, zamisao je Kita Tana koji je pre više od pet godina napustio finansijski sektor i odlučio da postane ugostitelj.

ella

Ella je nastala posle više godina eksperimentisanja, ima autonomnu ruku i radi non-stop, a njeni sastojci, mleko, kafa i šećer, dopunjuju se tek nakon 360 posluženih šoljica kafe. Naravno, kada je vreme za dopunu saznaćete preko specijalne aplikacije koja prati Ellu u stopu, dok se prosipanja i eventualne greške mašine daljinski detektuju i rešavaju.

Ella nije jedini robot koji se koristi u ugostiteljstvu. Švajcarska firma ABB predstavila je pre nekoliko godina IuMi, svestranog robota sposobnog da izvršava različite zadatke u rasponu od rešavanja Rubikove kocke, do služenja kafe. Takođe, u svetu već ima nekoliko „robotskih kafića“, a samo u naredne dve godine, kako predviđaju stručnjaci iz oblasti robotike, očekuje se da će veliki broj zaposlenih u sektoru hrane i pića koristiti bar neki oblik robotike. U prilog tome govori i to da je kompanija koja proizvodi Ellu potpisala ugovore o postavljanju svojih robota barista na odabranim stajalištima u mreži istočnojapanske železničke kompanije koja operiše na 1.657 stanica, i na 30 stanica metroa u Singapuru, što znači da će kafa koju je pripremao robot barista biti dostupna za 18 miliona putnika dnevno.

– Postoje prilike u kojima samo želite brzinu, doslednost i lakoću naručivanja, a tu robotika zaista može da dođe na red – rekao je Tan za CNBC.

Izvor: Vinoifino.rs