NAJLUĐA NOĆ U MAĐARSKOJ PRESTONICI

Jedan od potencijalnih odgovora na pitanje “Kuda za doček” je Budimpešta, čarobna prestonica Mađarske i jedna od najautentičnijih evropskih metropola.

 

Praznici nam stižu, a sa njima i pitanje gde provesti najluđu noć? Svi želimo da provedemo doček za pamćenje u odličnoj atmosferi, okruženi ljudima koje volimo, smehom, poljupcima, sjajnom muzikom, uz ples, dobra pića i još bolju hranu.

budimpešti

Jedan od potencijalnih odgovora na pitanje “Kuda za doček” je Budimpešta, čarobna prestonica Mađarske i jedna od najautentičnijih evropskih metropola. Budimpešta oduvek važi za jedan od najlepših gradova Evrope, a novogodišnja poseta će vam pružiti priliku da vidite ovaj fascinantni grad u prazničnom ruhu i da ga ne zaboravite nikada.

Uz sjajan provod na gradskim trgovima, u klubovima i restoranima, imaćete priliku da se divite vekovnoj astrougarskoj arhitekturi, koja i danas posetioce svojom lepotom ostavlja bez daha. Obići ćete znamenitosti grada i uveriti se zašto Budimpešta nosi laskavu titulu Kraljica Dunava.

Kako se slavi Nova godina u Budimpešti?

Mađarska je poznata po obilju tradicija, koje naročito dolaze do izražaja u vreme praznika, a novogodišnja noć se na mađarskom zove Szilveszter – ili jednostavnije “Silvesterovo”.

Tradicionalna novogodišnja trpeza podrazumeva mnogo sočiva, jer sočivo asocira na zvončiće i praporce koji donose bogatstvo, radost i veselje. Da biste povećali svoje šanse za sreću i uspeh u narednoj godini, trebalo bi da jedete i pečenu svinjetinu i kočonju (svinjski aspik) sa sočivom, jer svinje simbolizuju sreću. Mađari jedu i retes i korheli supu (gustu čorbu od kupusa i kobasica), koji je takođe dobro poznat lek za mamurluk. Šta god da radite, samo nemojte jesti piletinu (koja će vam oduzeti sreću) ili ribu (koja će otplivati sa vašom srećom).

U nastojanju da se oproste od zime, uobičajena tradicija Mađara je da zakopaju ili bace u vodu malu lutku od slame koja simbolizuje godinu koja prolazi. Pravljenje veselog reketa da bi se odagnale nevolje, pa čak i duhovi, takođe je uobičajena praksa, koja je podrazumevala kostimirana okupljanja i glasno pevanje.

Glavne ulice i trgovi Budimpešte ispunjeni su raznim vrstama uličnih zabava na otvorenom, kojima prisustvuju velike mase ljudi naoružanih dobrim raspoloženjem, petardama i zviždaljkama za stvaranje velike galame. Popularne zabave i koncerti na otvorenom održavaju se svake godine na lokacijama širom grada, kao što su Nyugati tér, Oktogon, and Vörösmarty tér.

U Budimpešti je takođe postala lokalna tradicija (od 1999.) da se ide na konjske trke (Ugetoszilveszter) u parku Kincsem, poslednjem operativnom trkalištu u Budimpešti. Uz trke, održavaju se koncerti i druge svečanosti.

Bitne informacije pred polazak na put

Turistička agencija iz Novog Sada Lider Travel vas vodi put Budimpešte u najluđu novogodišnju noć koju možete da zamislite, ali pre nego što se otisnete u ovo putovanje za pamćenje, proverite da li imate važeći pasoš!

Minimalni rok važenje pasoša za ulazak u zemlje Evropske Unije iznosi tri meseca od datuma zavšetka putovanja. Putnicima koji ne poseduju putne isprave Republike Srbije možda će biti potrebna viza, te su stoga dužni da se upoznaju sa viznim režimom Mađarske.

Državljani Srbije u Mađarsku mogu bez ograničenja, odnosno pod istim uslovima koji su bili na snazi pre mera uvedenih radi sprečavanja širenja virusa Covid-19. Nije potrebna potvrda o vakcinaciji, niti negativan PCR test.

Građanima koji sleću na aerodrom u Budimpešti meri se temperatura, ali ne moraju da imaju potvrdu o vakcinaciji ili negativan PCR test.

Na snazi je obaveza nošenja maski u zatvorenom prostoru.

Za ulazak u sportsko rekreativne centre, muzeje, zatvorene delove restorana i drugo, potrebna je potvrda o vakcinaciji. 

Izvor – Ministarstvo spoljnih poslova (Mađarska)

Najbolji klubovi i restorani za doček Nove godine u Budimpešti

Jedan grad, a dve duše. Budimpešta, mađarska prestonica naročito je pogodna za mlade i parove, a fascinira sve posetioce svojim dualnim duhom. Dekadencija ustupa mesto modernosti, lepota njenih spomenika sa misterioznim ukusom meša se sa svetovnošću, haosom i trendi klubovima. Ako želite da doživite novo i posebno iskustvo, koje je pritom povoljno čak i u najluđoj noći u godini, onda je Budimpešta prava destinacija za vas.

Krstarenje Dunavom jedna je od posebnih novogodišnjih ponuda, koja će vas razoružati lepotom. Muzika na brodu, romansa, panorama iz snova i kraljevska večera oduševiće najromantičnije. Uživaćete u hladnom penušavom vinu dok čekate ponoć, kada će konačno doći vreme za čuveni vatromet na obali reke. Brodovi polaze iz luke Szent István Park.

Zabava u termama Szechenyi još jedna je specifičnost Budimpešte, a proslava počinje već 30. decembra. Kupatila, do kojih se stiže javnim prevozom za 22 minuta od centra (polazite vozom S70 od železničkog terminala Budapest-Nyugati do Rákosrendező, zatim pešačite za nekoliko minuta do stanice Teleki Blanka utca i vozite se autobusom br. 74). DJ setovi i stratosferska svetla u kojima ćete uživati kupajući se u veoma vrućem zajedničkom bazenu, kako biste bukvalno „delili“ emocije najduže noći u godini.

Nova godina na trgu Vorosmarty, jednom od najpopularnijih mesta na kojem će biti većina mladih Budimpešte, neponovljivo je iskustvo. Pijace, kiosci, muzika, pesma, vesela uzavrela atmosfera i apsurdna „gužva“ karakterišu doček Nove godine na ovom trgu, do kojeg se od centra grada stiže za samo 15 minuta peške. Ostaje samo da sačekate kraj odbrojavanja i otvorite flašu šampanjca, nazdravite i kolektivno se zagrlite dok traje himna Mađarske.

Neki od najboljih klubova i diskoteka koji će raditi uoči novogodišnje noći su Peaches and Cream Club-discotheque (Nagymezo utca 46 – 48), Doboz – bars and clubs (Klauzal utca 10) i Blue Bird Karaoke – nightclub and karaoke club (Dob utca 16).

U decembru i januaru temperatura varira između -2°C i 3°C. Ako se odlučite za doček Nove godine na trgu preporučujemo nošenje kapa, rukavica i šalova. 

Znamenitosti i kulturna nasleđa Budimpešte

Poseta mađarskoj prestonici je prilika da se upoznate sa njenom dramatičnom istorijom i raskošnom arhitekturom, jer Budimpešta ima sadržaje koji će odgovarati ukusima svih posetilaca. Nemoguće je sa sigurnošću reći da li je ovaj veličanstveni grad lepši tokom noći ili tokom dana, a ako ga posetite uoči novogodišnjih praznika, u to ćete se i sami uveriti.

Fascinantni mostovi koji spajaju Budim i Peštu

Čar duha Budimpešte najbolje oslikavaju mostovi koji spajaju dva dela grada, povezujući ih u unikatnu celinu. Verovali ili ne, budimpeštanskih mostova na Dunavu ima čak 11, a svaki od njih zadivljuje svojom lepotom i jedinstvenim stilom.

Lančani most (poznat i kao Széchenyi Lánchíd) je najpoznatiji most svih vremena u Budimpešti. Prošetajte gradskim prodavnicama suvenira i naći ćete magnete, razglednice i brojne druge predmete u obliku Lančanog mosta! Turisti i meštani podjednako vole ovu prelepu znamenitost i postoji ogromna mogućnost da jednog dana postane pešački most. Trenutno je i Lančani most otvoren za saobraćaj, ali se ponekad (vikendom i posebnim prilikama) pretvara u pešački most. Lančani most je takođe najstariji most u Budimpešti i kada je izgrađen (1840-49) bio je najduži most u Evropi. Na oba kraja ima skulpture lavova koji – prema urbanoj legendi – nemaju jezik. Ali da li je to zaista istina? Proverite kada posetite Budimpeštu!

Zgrada Parlamenta koja oduzima dah

Dok Budim sadrži neke od najpoznatijih atrakcija Budimpešte, u Pešti ih ima više, uključujući baziliku Svetog Stefana, Centralnu pijacu, terme  Sečenji i zgradu parlamenta, između mnogih drugih. Zgrada mađarskog parlamenta, poznata i kao Parlament Budimpešte po svojoj lokaciji, je sedište Narodne skupštine Mađarske, značajna znamenitost Mađarske i popularna turistička destinacija u Budimpešti. 

Facinantna zgrada Parlamenta, koja zadivljuje arhitekturalnim dizajnom i jedinstvenim stilom, izgrađena je davne 1904. godine – stara je 117 godina!

Kraljevska palata na brdima Budima

Budimski dvorac je istorijski kompleks dvoraca i palata mađarskih kraljeva u Budimpešti. Prvi put je završen 1265. godine, ali ogromna barokna palata koja danas zauzima veći deo mesta izgrađena je između 1749. i 1769. Kompleks se u prošlosti zvao i Kraljevska palata ili Kraljevski zamak.

U dvorcu se sada nalaze Mađarska nacionalna galerija i Istorijski muzej Budimpešte. Budimski dvorac se nalazi na južnom kraju, okružen turističkom zonom poznatom kao Varnegyed (Četvrt zamka), koja je poznata po srednjovekovnim, baroknim i neoklasicističkim kućama, crkvama, javnim zgradama i spomenicima. Sudovi, dvorišta i ulice Budimskog zamka su otvoreni svakog dana, tokom celog dana, a radno vreme Kraljevske palate zavisi od radnog vremena dva muzeja unutra.