NASUŠNA POTREBA ILI UKRASNI DETALJ?

Za mnoge osobe danas nakit je dekorativni ukras i deo svakodnevnog aksesoara, dok ima i onih koji ga smatraju umetničkim delom.

 

Godinama unazad nakit je izražavao ekonomski, društveni ili religijski status neke osobe koja ga je nosila. Reč dijamant potiče od grčke reči „adamant“, što znači nepobedivi ili postojani.

nakit

Pri kupovini nakita većini ljudi na umu je, uglavnom, cena. Tako je najskuplji komad nakita dizajniran za film bila ogrlica koju je nosila Nikol Kidman u čuvenom mjuziklu „Mulen ruž“ Baza Lurmana, iz 2001. godine. Vrednost ove ogrlice procenjuje se na oko milion dolara, a sačinjena je od 1.308 dijamanata.

Iako su danas mahom žene ljubitelji nakita, muškarci su bili ti koji su ga prvo nosili. Muški nakit je predstavljao statusni simbol, a i verovalo se da će doneti sreću u borbi.

Prve drevne civilizacije koje su započele organizovanu proizvodnju nakita bile su Egipat i Mesopotamija. Dostignuća iz tog vremena u oblasti obrade metala i dragog kamenja odigrala su značajnu ulogu u daljem razvoju proizvodnje nakita u civilizacijama koje su došle posle njih.

Francuska je, tokom istorije, važila za zemlju punu strasti i burnih prevrata. Stoga, i ne treba da čudi što je prva žena koja je nosila dijamante bila upravo Francuskinja, i to, ni manje, ni više, nego Agnes Sorel, ljubavnica francuskog kralja Karla Sedmog.

Nakit poznatih

Elizabeta Druga, engleska kraljica, koja se na tom položaju nalazi od 1953. godine, i već je pretekla svoju slavnu prethodnicu Viktoriju, vlasnica je i impozantne kolekcije nakita. Procenjuje se da engleska kraljevska kolekcija nakita vredi oko 57 miliona dolara.

Jedan od najznačajnijih brakova prošlog stoleća bio je brak između Elvisa Prislija i njegove žene Prisile. Njihovom venčanju prisustvovali su i članovi kraljevske porodice. Burma, čija se vrednost procenjuje na više od 100.000 dolara, ukrašena je sa osam dijamanata i predstavlja pravu baštinu pop kulture. Deset godina nakon toga, kralj rokenrola je preminuo, a sahranjen je sa svojim omiljenim dijamantskim prstenom na ruci.

Glumica Eva Longorija, koja je najpoznatija po ulozi Gabrijel Solis u seriji „Očajne domaćice“, prilikom veridbe sa francuskom NBA zvezdom Tonijem Parkerom, dobila je verenički prsten od pet karata, a na dan venčanja osamnaestokaratni prsten od belog zlata, sa tri reda dijamanata.

Popularni američki reper Džej Zi takođe nije štedeo kad se radilo o poklonu njegovoj voljenoj Bijons Noulz. Mnogi američki mediji su preneli da je vrednost prstena premašila cifru od 5 miliona dolara.

Biseri

biseri nakit

Biseri se formiraju kada se malo zrno peska ili neko drugo strano telo zarobi unutar ostrige. Ostrige proizvode sedef kao mehanizam odbrane i oblažu ga sedefastom materijom sloj po sloj. Biser se prosečno formira u jednoj na svakih deset hiljada ostriga.

U početku se samo jedan biser koristio za veridbu i venčanje. Tradiciju davanja jednog prstena za veridbu i jednog za venčanje pokrenuo je krajem 15. veka Maksimilijan od Austrije, najmlađe dete Franca Prvog i Marije Terezije, gradonačelnik Kelna, kada je dao verenički prsten svojoj Mariji od Burgundije.