TEŠKA ŽIVOTNA STORIJA

Film „Divan život“ iz 1946. godine postao je praznični klasik, ali ova hvaljena i topla ljudska priča ima i svoju prilično mračnu stranu.

 

Puno je filmskih klasika bez kojih je praznični period nezamisliv, a jedan od njih je „Divan život“ reditelja Frenka Kapre.

divan život

Snimljen 1946. godine, ovaj film i danas je mnogima među božićnim favoritima, a gotovo svake godine se na raznim anketama proglašava i najboljim božićnim filmom svih vremena.

Ova hvaljena i topla ljudska priča sa Džejmsom Stjuartom u glavnoj ulozi zarobila je srca gledalaca svojom lepom porukom, sjajnim scenarijem i prazničnim duhom kojim odiše, ali malo je poznata mračna pozadinska priča filma.

Naime, iako je danas omiljeni klasik, „Divan život“ nije odmah osvojio publiku, a gledanost je bila toliko loša da je Kapra morao da zatvori svoj studio „Liberty Films“, jer je izgubio čak 525 hiljada dolara. Kako bi izbegao preuzimanje, Kapra je odlučio da proda studio zajedno sa svim svojim rediteljskim ugovorima, a kupio ga je Paramount.

Sa studio „Liberty Films“ je potonula i Kaprina karijera, jer su iz novog studija odlučili kako on više nije sposoban za izbacivanje filmova za mase od kojih će profitirati. Reditelja je propast njegovog filmskog studija koštala i prekida brojnih saradnji i prijateljstava.

Zanimljivo je pomenuti i da je Kapra zbog „Divnog života“ bio optužen i za širenje komunističke propagande, a istraživao ga je čak i FBI. S obzirom na to da film prikazuje bankarski sistem kao okrutan, mnogi su mislili da zapravo želi da proširi ideologiju komunizma, od koje su u to vreme itekako strepili u SAD.

Film je stekao popularnost zahvaljujući propustu u autorskim pravima iz 1974. godine, zbog čega su sve televizije mogle besplatno da ga emituju narednih 20 godina.

Izvor: Index.hr