RAVNOTEŽA TELA I NJENA VAŽNOST

Naša ravnoteža tela može da se održava u nekim svakodnevnim situacijama, samo treba da budemo svesni toga i iskoristimo trenutak za korekciju našeg držanja.

 

Koliko ravnoteža tela nama znači često i ne razmišljamo o njoj, ali da bi ona uopšte bila postignuta, nužan je skladan rad različitih organa i receptora. Ipak, sami takođe možemo da utičemo na njeno poboljšanje i time značajno unapredimo kvalitet života.

ravnoteža tela

Najvažniji organ za ravnotežu je uho, a održavanje telesne ravnoteže omogućuju i čulo vida, jer određuje položaj tela u prostoru i promene tog položaja, receptori za dodir u koži i zglobni receptori koji reaguju na pokrete pojedinih delova tela. Centralni nervni sistem sve to vreme usklađuje telesne aktivnosti kojima se održava ravnoteža.

Ako naš organizam ima dobru ravnotežu, manje ćemo biti skloni nesrećama, a to pokazuje i istraživanje sa Univerziteta Mičigen iz 2013. godine.

Naime, u istraživanje su bile uključene osobe za koje se smatralo da imaju dobru ravnotežu, a čiji je zadatak bio da hodaju ravnom linijom uz prepreke na putu. Pokazalo se da je kod ljudi s inicijalno dobrom ravnotežom odmah, prilikom nailaženja na prepreku koja bi mogla da uzrokuje pad, bio aktiviran korteks mozga i telo je odmah registrovalo da više nije u uspravnom položaju.

Takođe su se odmah aktivirali neuroni koji prate navigaciju, orijentaciju i planiranje pokreta, čime je poslata poruka mišićima da reaguju i uhvate se za nešto kako ne bi pali. Za takvu reakciju naše telo ima između 250 i 400 milisekundi.

Za one s dobrom ravnotežom to je dovoljno vremena da reaguju i spreče povrede, dok se za one kod kojih to nije slučaj pad može završiti prelomima, pa i fatalnim ishodom.

Iako između 50 i 75 odsto naše sposobnosti za održavanje ravnoteže tela zavisi od genetike, ostali postotak možemo sami da regulišemo, i to nezavisno od godina.

To se može učiniti na brojne načine koji nam neće oduzeti vreme, a mogu značajno poboljšati naš kvalitet života.

Na primer, ravnoteža tela se može poboljšati u sledećim situacijama.

1. Tokom vožnje u javnom prevozu

Kada nemate drugog izbora nego da stojite u tramvaju, vozu ili autobusu, iskoristite to kako biste poradili na svojoj ravnoteži. Stanite lagano raširenih nogu kao da surfate, a da se pritom ne držite za sedište ili držače. Tako aktivirate mišiće nogu i stražnjice, pa im pomažete u sprečavanju pada. Naravnoo, ako imate zdravstvenih problema, zaobiđite tu vežbu u prepunom vozilu.

2. Tokom uživanja u obroku

Raditi na ravnoteži tela može se čak i tokom uživanja u obroku, a kako je to nešto što svi moramo da radimo u danu, ne gubimo ni sekundu vremena. Preporučuje se da dok jedete sednete svojom stolicom što je moguće bliže stolu. To će vas naterati da sedite potpuno pravo i aktivirate trbušne mišiće, koji time postaju snažniji.

3. Tokom gledanja televizije ili rada na računaru

Umesto da se zavalite u omiljenu fotelju ili stolicu dok gledate čitavu sezonu neke drage serije, pokušajte barem pola sata od toga sedeti na lopti za pilates. Idući put tih pola sata povećajte na 35 minuta i tako svaki put dodajte po još nekoliko minuta.

4. Kada vam ispadne neki predmet

Kada vam ispadne neki manji predmet zbog kog se morate sagnuti da biste ga pokupili, nemojte to činiti u čučnju ili savijanjem cele kičme. Umesto toga, pokušajte da predmet pokupite tako da jednom nogom stojite čvrsto na zemlji, dok je druga barem lagano podignuta u vazduh, gotovo kao da ste na početnim časovima baleta.

5. Tokom pranja zuba

Preporučuje se da se zubi četkaju barem dva puta dnevno po tri minute, što nam daje ukupno šest minuta za vežbanje ravnoteže našeg tela. Lekari upravo tu aktivnost vide kao idealnu za rad na našoj ravnoteži, a to ćete postići tako što naizmence tokom te tri minute stojite na jednoj pa na drugoj nozi.

Izvor: Zadovoljna.hr