STALNO JE S NAMA

Implant, koji je umetnut pod kožu, može se otkriti i očitati bilo kojim uređajem ili čitačem koji se zasniva na NFC tehnologiji.

 

Švedska kompanija Epicenter je i pre početka pandemije ugradila minijaturne čipove pod kožu svojih zaposlenika, koji su na to pristali, uz pomoć kojih pojedinci mogu olakšati svakodnevne zadatke.

pod kožu

Međutim, funkcija čipova je sada nadograđena, jer ih možete koristiti za pristup svom covid certifikatu bilo gde i bilo kada.

Švedski start-up Epicenter nedavno je razvio tehnologiju koja vam omogućava da koristite mikročip veličine zrna pirinča, koji se takođe može umetnuti pod kožu na odabranom delu tela, poput podlaktice ili prstiju, za beskontaktno plaćanje, otvaranje stana ili čak da pokrenete svoje vozilo. Međutim, nedavno je ova tehnologija uvedena i kao novi način dokazivanja da pojedinac ima kovid sertifikat.

Implant, koji je umetnut pod kožu, može se otkriti i očitati bilo kojim uređajem ili čitačem koji se zasniva na NFC tehnologiji. NFC ( eng. Near Field Communication ) omogućava beskontaktnu razmenu podataka na relativno maloj udaljenosti. Dakle, komunikacija dva uređaja bez direktnog kontakta na udaljenosti od nekoliko centimetara.

U videu koji je podelio Epicenter, menadžer distribucije Hannes Sjöblad objasnio je da u ruci ima ugrađeni mikročip, a s pametnim telefonom koji deluje kao NFC uređaj, lako može da prikaže svoj kovid certifikat. Ispod kože na ključnoj kosti ugrađen je još jedan mikročip uz pomoć kojeg lako može da očita svoju telesnu temperaturu.

“Implanti su izuzetno raznolika tehnologija koja se može koristiti u mnogim područjima, a u trenutnoj situaciji kada moramo imati sertifikate uvek pri ruci, vrlo je zgodno ako ih možete dobiti mikročipom”, objasnio je Sjöblad.

Izvor: N1