PARA NEBO NAD KUALA LUMPUROM

Merdeka 118 je smešten u velikom javnom prostoru bez automobila, sa mnogo zelenila, na mestu gde je 1957. proglašena nezavisnost Malezije.

 

Novi ekstremno visoki neboder je u izgradnji i zauzeće mesto Šangajskih kula, kao drugi najviši neboder na svetu. Uzdižući se do impresivne visine od 678,9 metara, Merdeka 118 je sada zvanično dostigla svoju maksimalnu visinu i na putu je da bude završena krajem 2022. godine.

merdeka

Ovaj izuzetno visoki neboder dizajnirao je „Fender Katsalidis“ iz Australije. Spoljašnjost je inspirisana šarama malezijske umetnosti i zanata, a sastoji se od skulpturalnog rasporeda trouglastih staklenih delova.

Iako se veoma visoki neboderi grade širom sveta, retko će koji uzdrmati listu prvih pet najviših. U visinu Merdeka 118 od 678,9 metara uključen je i njegov toranj, bez koga je visina zgrade 644 metara. Na rang listu Saveta za visoke zgrade i urbana staništa, biće i zvanično uvršten nakon završetka izgradnje i otvaranja za poslovanje.

Još nisu poznati svi detalji, ali zna se da unutrašnjost ima oko 288.000 kvadratnih metara, koji se prostiru na 118 spratova. U njemu će se nalaziti hotel sa 6 zvezdica, poslovni prostor i prodavnice, a na vrhu će biti smeštena osmatračnica na dva nivoa i restoran. Merdeka 118 je smešten u velikom javnom prostoru bez automobila, sa mnogo zelenila, na mestu gde je proglašena nezavisnost Malezije 1957. godine.

Arhitekte ističu da su ponosni zbog doprinosa stvaranju ove zgrade koja će obogatiti jednu od kulturno najznačajnijih lokacija u Maleziji. Poštovali su kulturu i energiju grada, a izgradnja druge po visini zgrade na svetu rezultat je višegodišnjeg planiranja, rešavanja problema i velikih ljudskih napora potrebnih za realizaciju ovako kompleksnog projekta. Postizanje rekordne visine vide kao dodatni bonus.

Izvor: Gradjevinarstvo.rs