SVE ZDRAVSTVENE POGODNOSTI

Osim što donosi užitak, orgazam pruža i neke zdravstvene benefite, ublažava bol i uopšteno nam čini dobro za psihu i za telo.

 

Orgazam je vrhunac seksualnog odnosa i, osim što oslobađa niz hormona, olakšava bol.

orgazam bol

Može se navesti čak sedam zdravstvenih benefita koje čini orgazam za naše organizam.

1. Podiže raspoloženje

U trenutku orgazma se u krvotok ispušta nekoliko hormona, a svi oni na neki način podižu i raspoloženje, kaže dr Kejt Vajt, profesorka ginekologije na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Bostonu.

Ti hormoni uključuju:

  • Oksitocin, poznat i kao hormon ljubavi koji se oslobađa i tokom porođaja kako bi pomogao povezivanju mame i bebe
  • Dopamin, izaziva intenzivan osećaj zadovoljstva
  • Endorfin, prirodni opijat koji izaziva osećaj euforije i smanjuju stres
  • Serotonin, pomaže u regulaciji raspoloženja, apetita i sna
  • Prolaktin, pokreće proizvodnju mleka i podstiče povezivanje s bebom, pa čini da se osećamo zadovoljno nakon orgazma

2. Pomaže da se povežete sa svojim telom

Doživljavanje orgazma, posebno kroz masturbaciju pri kojoj se dodiruju genitalije, može da pomogne u otkrivanju šta je normalno, a šta nije kada je u pitanju naše seksualno zdravlje.

– Korisno je znati kako se telo oseća, izgleda, pa čak i miriše, jer ako ne znate šta je za vaše telo ‘normalno’, lakše je prepoznati kad nešto nije u redu – rekla je dr Vajt.

3. Uči nas šta volimo

Bez doživljavanja orgazama ne biste mogli u potpunosti istražiti u čemu najviše uživate.

– Mnogi ljudi žele da dožive orgazam prilikom penetracije, ali većina ne može – kaže dr Vajt, pa vrhunac masturbacijom može da da jasniju predstavu o vrsti stimulacije potrebnoj za orgazam.

4. Jača odnose

Orgazmi vas takođe mogu i više zbližiti sa partnerom.

Studija iz 2016. objavljena u „Socioaffective Neuroscience & Psychology“ otkrila je da se tokom orgazma povećavaju koncentracije neurotransmitera oksitocina i prolaktina; za koje se smatra da olakšavaju povezivanje, a i samo saznanje da partner može da nam pruži zadovoljstvo takođe povećava bliskost.

5. Poboljšava san

Prilikom orgazma dolazi do progresivne relaksacije mišića, tehnike opuštanja koja uključuje jako stezanje grupe mišića, a zatim njihovo otpuštanje. Kad se mišići opuštaju otpušta se i napetost, što nam može pomoći da lakše zaspimo.

6. Održava mišiće karlice

Orgazam je niz mišićnih kontrakcija, a te kontrakcije mogu pomoći da održite ili ojačate karlično dno. Kontrakcije su iste kao tokom Kegelovih vežbi: kada namerno zategnemo mišiće dna karlice, zadržimo tri do deset sekundi, a zatim otpustimo.

7. Ublažava bol

Hormoni izazvani orgazmom poput oksitocina i endorfina deluju kao prirodni lekovi protiv bolova, kaže dr Vajt.

– Ti ugodni osećaji proizvedeni uz pomoć hormona obično otupljuju osećaj boli – kaže ona, napominjući da je to možda razlog zašto neke žene misle da im orgazmi ublažavaju menstrualne grčeve.

Izvor: Vecernji.hr