PRŽENA PASTRMKA U ČILI SOSU

Pečena ili pržena pastrmka u svakoj varijanti može se smatrati odličnim predlogom za jedan ozbiljan ručak, posebno ako je vreme posta. Ovo je recept za pastrmku u veoma ljutom sosu.

pržena pastrmka

Sastojci:

1 pastrmka od oko 800 grama (može i neka druga riba po izboru, bilo koja rečna, morska ili jezerska riba)
2 sveže zelene ljute papričice
3 češnja belog luka
1 kašika putera
1 kašika brašna
1 limun
1 glavica crnog luka
nekoliko kapi tabasko sosa
200 grama pirinča
peršun
maslinovo ulje
so
mleveni crni biber

Način pripreme:

U blender stavimo crni luk i papriku isečene na parčad, dodamo češnjeve belog luka, tabasko sos, limunov sok, posolimo, pobiberimo, dodamo 1-2 kašike maslinovog ulja i izmiksamo sastojke.

Ribi odstranimo peraja. Na nekoliko mesta zasečemo ribu sa obe strane. Posolimo i pobiberimo sa unutrašnje i spoljašnje strane. Zatim uvaljamo u brašno.

U tepsiju na šporetu sipamo maslinovo ulje, dodamo puter i na zagrejanu masnoću stavimo ribu da se prži. Za vreme prženja ribu okrećemo. Kada se isprži, na jednu stranu ribe nanesemo izmiksanu smesu.

Posle nekoliko minuta prženja sklonimo tepsiju sa šporeta. Činiju za serviranje ribe ukrasimo listovima endivije. Zatim na činiju serviramo ribu. Peršun sitno isečemo, dodamo u sud sa prethodno skuvanim pirinčem i promešamo. Do ribe, sa jedne strane, serviramo pirinač. Ribu dekorišemo krugovima limuna i grančicama peršuna. Dekoraciju završimo crvenim i žutim čeri paradajzom i ljutim papričicama.

Prijatno!