BVLGARI GLAMUR U ŠANGAJU

Da bi se postigao efekat fasade od žada, flaše su pretapane i presovane u ploče, a zatim sečene u odgovarajuće oblike.

 

Holandski MVRDV kreirao je zadivljujuću fasadu za Bulgarijevu vodeću prodavnicu u Šangaju, u Kini. Ova luksuzna fasada izgleda kao da je napravljena od žada, a zapravo se sastoji od recikliranih staklenih flaša.

od žada

Bulgari Šangaj (stilizovano ime Bvlgari) prodavnica ima 274 kvadratnih metara, a ispunjena je stolovima za izlaganje luksuzne robe, kao što su njihovi čuveni satovi i nakit. Prodavnica se nalazi u trgovačkoj zoni grada, a arhitekte su bile najviše fokusirane na spoljašnji izgled zgrade, koji privlači poglede odišući prefinjenim ukusom.

Inspiracija im je bio art deko stil, popularan u Šangaju početkom 20. veka, kombinovan sa žadom koji je neodvojivi deo kineske civilizacije. Da bi postigli efekat žada angažovali su specijalizovanu nemačku fabriku, koja je zelene, bele i providne flaše od šampanjca, piva i drugih pića, pretapala i presovala u ploče, a zatim sekla u odgovarajuće oblike.

Prilikom postavljanja na zgradu, dodati su mesingani ukrasi zlatne boje da bi se postigao izgled nakita od žada. Paneli od kompresovanog stakla imaju prozirnu završnu obradu, a noću pozadinsko osvetljenje iza panela daje fasadi upečatljiv sjaj, naglašavajući jedinstveni kvalitet teksture stakla.

– Čitav projekat demonstrira potencijal održivih materijala, čak i u luksuznim kontekstima i čini korak ka zajedničkom cilju MVRDV i Bulgarija, a to je izgradnja prodavnica korišćenjem 100% materijala cirkularne ekonomije, ističu arhitekte. Pozadinsko osvetljenje je projektovano tako da minimizira energetski otisak fasade, koristeći upola manje energije od klasične instalacije.

MVRDV je nedavno predstavio i Fabriku ideja u Šenženu, kao i planove za stambeni toranj u obliku slova O, u Nemačkoj.

Pogledajte u VIDEO prilogu kako je tekao proces transformacije reciklažnog stakla u fasadu koja opčinjava!

Izvor: Gradjevinarstvo.rs