RAJ NA ZEMLJI

Majka priroda je bila izuzetno velikodušna prema arhipelagu Sejšeli, koji se sastoji od 115 slikovitih ostrva raštrkanih u Indijskom okeanu istočno od Kenije.

 

Lepota sejšelskih plaža je neopisiva i bez premca nigde na svetu: izuzetne trake praškasto mekog belog peska prekrivene su tirkiznom vodom i poduprte brdima prekrivenim palmama i velikim stenovitim gromadama.

sejšeli

Poslednjih godina, neka luksuzna odmarališta otvorila su svoja vrata na ovom rajskom mestu, tako da ne morate da pravite kompromise u pogledu udobnosti tokom vašeg odmora na plaži. Ponudu hotela sa cenama pogledajte na sajtu agencije Travel Boutique.

Jasno je da su besprekorne plaže i jedinstven osećaj luksuza i udobnosti razlog zašto turisti širom sveta obožavaju Sejšele. Ukoliko niste ljubitelj snega i skijanja, evo predloga na kojim plažama biste mogli da provedete svoje „zimovanje“.

10. BEAU VALON (OSTRVO MAHE)

Beau Vallon nije samo najduža plaža na Sejšelima, već je i najpopularnija među posetiocima i lokalnim stanovništvom, zahvaljujući mnoštvu restorana, barova i barova u ponudi. Daleko od usamljene, ovaj široki zaliv belog peska i bistre vode na severozapadnoj obali ostrva Mahe nudi veoma bezbedno područje za kupanje. Sa hotelima koji se prostiru duž peska, zajedno sa vodenim sportovima i centrima za ronjenje, ovo je plaža za one koji žele da rade nešto malo energičnije od ležanja i sunčanja. Beau Vallon je popularan i među porodicama sa decom, jer nema jakih struja, nema kamenja ili korala pod nogama, a obezbeđena je i spasilačka služba. Tokom jugoistočnih pasata, more je izuzetno mirno, i plaža je u svom najboljem izdanju.

BEAU VALON

9. ANSE LUIS (OSTRVO MAHE)

Smešten na živopisnoj zapadnoj obali Mahea u regionu Anse Boileau. Anse Louis je veličanstven, osamljeni zaliv zaštićen od elemenata sa velikim talasnim formacijama. Plaža je povoljno locirana odmah pored glavnog obalnog puta, pa je stoga lako doći do nje, bilo sopstvenim automobilom, taksijem ili lokalnim autobuskim prevozom. Jedan kraj plaže je okružen ogromnom, prekrivenom liticom od tamno smeđeg granita, dok je drugi kraj dom ultraluksu Maia Resort & Spa (čije su vile raštrkane u tropskoj vegetaciji). Kao i većina plaža na zapadnoj obali Mahea, u Anse Louisu se ponekad taloži morska trava od juna do septembra, ali to ne bi trebalo da vas brine jer na drugim obalama uvek postoje plaže bez morskih algi ako ih posetite u ovo doba godine.

ANSE LUIS

8. GRANDE ANSE (OSTRVO LA DIG)

Grande Anse je prelepa plaža na jugoistočnoj obali ostrva La Dig, do koje se stiže 15-20 minuta vožnje biciklom uzbrdo od glavnog pristaništa ostrva. Okružena velikim granitnim stenama i belim peskom, plaža je izuzetne lepote. Na plaži ima restorana i toaleta, tako da posetioci mogu lako provesti celo popodne tamo ako žele. Dva upozorenja: iako more može izgledati privlačno, postoji izuzetno jaka podvodna struja (naročito od aprila do novembra), tako da nemojte biti u iskušenju da ispitujete granice; a takođe i osim masivnog drveta kazuarine, nema mnogo prirodne hladovine. Grand Anse nije toliko zauzet kao Anse Source d’Argent, ali ništa manje lep, što ga čini mirnijim i spokojnijim iskustvom za turiste na Sejšelima.

PETITE ANSE

7. PETITE ANSE (OSTRVO MAHE)

Petite Anse je netaknuta kriva mekog i zaslepljujuće belog peska u prahu, okružena dvema ogromnim granitnim stenama, na zapadnoj obali ostrva Mahe. Plaža, koja takođe nudi savršene uslove za kupanje zbog svog blagog nagiba, okrenuta je ka severu, nudeći očaravajuće poglede na zelene vrhove ostrva Mahe. Ultraluksuzno odmaralište Four Seasons u potpunosti okružuje plažu i ovde ima privatni klub na plaži sa centrom za vodene sportove, ali kao i kod svih plaža na Sejšelima, Petite Anse ostaje javna i otvorena za sve. Međutim, da biste pristupili plaži, moraćete da se registrujete na kapiji imanja Four Seasons, nakon čega sledi 15 minuta hoda niz brdo. Naravno, ovu gnjavažu možete izbeći tako što ćete potrošiti na boravak u fenomenalnom odmaralištu, što uključuje vožnju kolima do i od plaže.

GRANDE ANSE

6. ANSE GEORGETTE (OSTRVO PRASLIN)

Snažan rival Anse Laziju za titulu „najlepše plaže“ Praslin, veličanstveni deo plaže pod nazivom Anse Georgette nalazi se na teritoriji luksuznog Lemuria Resorta, iako je otvoren za sve. Dolazak do plaže je lak za goste Lemuria Resorta jer hotel često nudi transfer kolima za golf do Anse Georgette. Međutim, za one koji nisu gosti, trebalo bi da obavestite hotel o svojoj poseti pre nego što sami krenete 30-minutnom šetnjom do plaže. (Imajte na umu: hotel ponekad ograničava broj posetilaca, pa nazovite unapred i proverite da biste izbegli razočaranje). Alternativno, takođe je moguće doći do Anse Georgette čamcem, a neke ture jedrenja zaustavljaju se u ovom prelepom zalivu kako bi turisti uživali u pejzažu. Ako stignete do Anse Georgette, bićete nagrađeni odličnim ronjenjem i mekim peskom u prahu, okružen bujnim tropskim lišćem i zakrivljenim komadima granitnih gromada.

ANSE GEORGETTE

5. ANSE COCOS (OSTRVO LA DIG)

Oni koji žele da pobegnu od svega možda žele da se upute do skrivenog dragulja Anse Cocos na istočnoj obali ostrva La Dig. Do ove divne plaže se može doći samo 30-minutnim pešačenjem, bilo stazom od Grand Ansea ili u drugom pravcu od Anse Fourmisa (koji su udaljeni oko 15 do 30 minuta vožnje biciklom od glavnog grada na ostrvu). Pejzaž Anse Cocos je sličan Anse Source D’Argentu – sa belim peskom, granitnim stenama i bistrom vodom – samo bez gužve, tako da je to zaista epska plaža vredna truda da stignete tamo. Zbog svog zaštićenijeg aspekta, ova plaža, za razliku od susednih zaliva Grand i Petit Anse, bezbedna je za plivače, ali i dalje postoje jake struje, tako da je potrebno voditi računa.

ANSE COCOS

4. ANSE INTENDANCE (OSTRVO MAHE)

Neverovatno lepa plaža Anse Intendance na krajnjem jugu ostrva Mahe nudi kilometre najbeljeg peska koji ćete ikada sresti, sa bujnom pozadinom palmi, ogromnih gromada i gustih brda prekrivenih džunglom. Nema grebena, tako da su talasi ovde mnogo veći nego na većini drugih plaža na Sejšelima, što ga čini pogodnijim za surfovanje, ali ne i za plivanje. Tokom jugoistočnih pasata talasi mogu dostići zastrašujuću visinu, ali u sezoni severozapadnih pasata more je mirnije. Ova prelepa plaža je takođe popularno mesto za sunčanje. Hotel Banian Tree sa 5 zvezdica je ušuškan u džungli na drugom kraju plaže, dodajući dašak glamura.

ANSE INTENDANCE

3. ANSE LAZIO (OSTRVO PRASLIN)

Anse Lacio je najpoznatija plaža na Praslinu, i to s pravom. Fenomenalna plaža je često navedena među deset najboljih plaža na svetu, ali to bi se moglo reći za većinu plaža na Sejšelima. Prelepo uokvirena granitnim stenama na oba kraja, ova plaža iz snova ima širok i veliki deo mekog belog peska koji vodi do mirne, tirkizne i smešno bistre vode sa blagim nagibom, apsolutno savršena za plivanje i ronjenje. Restorani Bon Bon Plume i Le Chevalier nalaze se u blizini i mogu obezbediti ručak i osveženje. Njegova popularnost znači da je Anse Lacio prilično zauzet, iako će se i dalje osećati divno mirno u poređenju sa drugim popularnim plažama širom sveta.

ANSE LAZIO

2. ANSE SOURCE D’ARGENT (OSTRVO LA DIG)

Anse Source d’Argent slovi za najviše fotografisanu plažu na svetu. Sa svojim mekim belim peskom, bistrom tirkiznom vodom i ogromnim granitnim stenama isklesanim elementima i samim vremenom, nije teško shvatiti zašto fotografi i filmski stvaraoci još uvek vole da dolaze ovde. More je zaklonjeno grebenom, veoma je mirno i plitko. Ovaj raj, međutim, nije besplatan jer se plaži može pristupiti samo preko plantaže u privatnom vlasništvu L’Union Estate, koja naplaćuje malu ulaznicu. Takođe, ova magična plaža je veoma popularna atrakcija, pa očekujte velike gužve i čekanje u vreme gužve. Savet iskusnih? Idite do Anse Source d’Argent na vreme da posmatrate zalazak sunca – apsolutno oduzima dah.

ANSE SOURCE D’ARGENT

1. PLAŽE SEVERNOG OSTRVA

Nažalost, najsenzacionalnijim plažama Sejšela videće samo nekolicina srećnika jer se nalaze na Severnom ostrvu, najekskluzivnijem skrovištu na svetu. Neverovatno prelepo privatno ostrvsko odmaralište ima samo 11 raskošnih ručno rađenih vila, sve sa privatnim bazenom, sa pogledom na netaknuti, prah beli pesak i tirkizne vode eko rezervata Ile Du Nord. Glavna plaža, plaža Anse d’Est, je pojas blistavog peska koja se proteže skoro celom dužinom izlaska sunca, a sve vile i hotelski objekti su diskretno smešteni u drvoredu. Zapadna strana ostrva ima dve, još veličanstvenije plaže: Sunset Beach na severu (gde je rustikalni bar savršeno mesto za ispijanje zalaska sunca, dok je plaža oprana u pastelnim bojama nakon zalaska sunca) i Medeni mesec Plaža na jugu. Ova poslednja mora da bude jedna od najromantičnijih plaža na planeti, zahvaljujući svojoj privatnoj lokaciji u krivini stena.