JEDNA OD 15 U SVETU

Irina Černjavski Šantrić našla se na Internacionalnom slikarskom simpozijumu u Egiptu, tačnije na Svetskom ženskom art forumu održanom u poznatom letovalištu Hurgadi.

 

Akademska slikarka Irina Černjavski Šantrić je sa koleginicom Katarinom Novaković iz Leskovca učestvovala na sedmodnevnom Internacionalnom likovnom simpozijumu „Svetski ženski-art forum 21“ u Hurgadi u Egiptu koji je ovog novembra organizovan prvi put.

irina černjavski

U ovom poznatom turističkom letovalištu na obali Crvenog mora u organizaciji Galerije Ostraka učešće na ovoj manifestaciji uzele su slikarke iz 15 zemalja sveta (Srbija, Italija, Rumunija, Severna Makedonija, Crna Gora, Turska, Rusija, Litvanija, Ukrajina, Amerika, Liban, Irak, Saudijska Arabija, Nemačka) kao i umetnice iz Egipta.

– U organizaciji Ostraka galerije i gospodina Mohameda Faruka Hemide i „Steigenberger Aldau resort“ iz Hurgade, po pozivu učetvovale smo nas dve iz Srbije. Likovni simpozijum je podrazumevao svakodnevno slikanje umetnica, čija su dela po završetku izložena na izložbi i ostaju organizatorima. Uz neverovatno divan prijem i uslove samog boravka i rada, organizovan je i jednodnevni obilazak Karnak hrama i Doline kraljeva gde su grobnice faraona i hram kraljice Hatšepsut u Luksoru, kao i atraktivna vožnja Nilom. A likovnu manifestaciju je svojom posetom uveličao i ministar turizma Egipta. Hurgada je neverovatan spoj autentične kulture koja se može videti u starom gradu i moderno i raskošno opremljenih hotelskih kompleksa, vrtova, bazena i plaža Crvenog mora. Poseban značaj ovakve manifestacije je internacionalna kulturološka razmena na svim poljima svesti – rekla je Irina Černjavski Šantrić.

Pandemija virusa korone je poseban izazov za slikarku Irinu Černjavski Šantrić, tako da se svojim slikama predstavila svuda gde je bila pozvana. To su bila gostovanja u Skoplju u susednoj Severnoj Makedoniji, u Istri u Hrvatskoj, u Egiptu, a pre korone boravila je i u Moskvi.

Irina Černjavski Šantrić, koja pored talenta i posvećenosti slikarstvu pokazuje i otvorenost za najširu umetničku i ljudsku komunikaciju bez predrasuda, zaslužuje da se uz njeno ime doda epitet srpske ambasadorke slikarstva, sa Kosova i Metohije, u vreme opake virusne pandemije kovid 19.

Autor: Slavica Đukić

Izvor: Jedinstvo