NADOKNAĐUJU IZGUBLJENU ENERGIJU

Mnogi koji vežbaju aerobni program (steper, traka za trčanje, bicikl…) kada se vrate sa vežbanja pitaju se šta jesti posle kardio treninga? Nadoknada energije je neophodna kada su mišići toliko iscrpljeni da zahtevaju hranu da bi se oporavili. Izborom jedne od ovih 8 namirnica ne možete pogrešiti!

 

Ono što osoba koja trenira jede može imati veliki uticaj na efikasnost vežbanja, pa je važno da se prave namirnice izaberu nakon vežbi, jer se tako na efikasan način pomaže oporavak napetih mišića.

šta jesti posle kardio treninga

Za lagani kardio trening, koji traje između 30 i 45 minuta, dovoljno je obnoviti organizam i običnom vodom. Međutim, ukoliko se radi intenzivnije vežbanje, kao što je trčanje na traci od nekoliko kilometara, potrebno je nadoknaditi najmanje 200 kalorija što je pre moguće posle završetka treninga. Treba uvek imati na umu da što se više kalorija sagori, to je potrebno da se organizam što pre snabde esencijalnim hranljivim materijama. Vreme koje treba da prođe od kraja treninga do obroka je oko 20 do 30 minuta.

Posle aerobnog vežbanja, preporučuje se konzumiranje namirnica koje imaju manje ugljenih hidrata ili ih uopšte ne sadrže. Kao primer ili ideju šta je zdravo pojesti posle napornog kardio treninga, navešćemo 8 životnih namirnica koje mogu biti nepogrešiv izbor!

Grčki jogurt

Grčki jogurt je bogat proteinima i kalcijumom, koji je odličan u sagorevanju masti, što ovaj tip mlečnog napitka čini idealnim izborom za konzumiranje posle kardio vežbanja. Osim toga, grčki jogurt je prepun i vitamina B i kalijuma. Vitamini B grupe pomažu u obnovi energije, dok kalijum pomaže da se smanji upala u mišićima i zglobovima. Grčki jogurt sadrži i prirodne ugljene hidrate koji pomažu da se obnovi nivo glikogena u mišićima.

Bobičasto voće

Bobičasto voće sadrži prirodne šećere koji obnavljaju glikogen u mišićima, ali je odlična stvar kod ovih voćki što sadržaj šećera u njima nije veliki da ugrozi nivo insulina. Malina, kupina, borovnica ili brusnica spadaju u voćke koje su bogate kalijumom i vitaminom C. Osim što ima utvrđene brojne zdravstvene koristi, vitamin C ima i protivupalna svojstva koja mogu da pomognu mišićima posle vežbanja. Bobice su pune antioksidanata koje su izuzetno korisne za celokupan kardiovaskularni sistem.

Kokosovo ulje

Kokosovo ulje može biti od koristi i pre i posle vežbanja. Mala količina ulja pomaže da se smanji ubrzanje insulina posle vežbanja, a takođe i detoksikaciju tela od otpada koji se akumulira tokom treninga. Mala količina ulja može da se doda već nekoj namirnici koja se konzumira posle treninga kako bi se povećao nivo energije koja je opala tokom vežbanja.

BioLiver kapi protiv visokog holesterola i triglecirida

BioLiver su dokazane biljne kapi protiv visokog holesterola i triglecirida – klikni na sliku i naruči!

Belance

Belanca su odličan izbor prilikom rešavanja dileme šta pojesti posle aerobnih vežbi. Belanca su bez masti i ugljenih hidrata, bogata proteinima i lako svarljiva. Mogu da se jedu bez ikakvih dodatnih namirnica ili bareni uz povrće. Moguće ih je jesti i sirova, čime se osigurava puniji unos proteina, mada konzumiranje živih belanaca zahteva jak želudac, jer njihov ukus nije nimalo prijatan.

Badem

Nesoljeni i sirovi bademi su sjajni za jelo posle treninga. Oni imaju visok nivo proteina, čime se podstiče oporavak mišića. Bademi sadrže i velike količine vitamina B, kalijuma i magnezijuma, a ovi sastojci imaju izuzetno blagotvorno dejstvo na zdravlje srca, mišića, regulisanje krvnog pritiska i težine. Bademi mogu da se kombinuju uz bobičasto voće i grčki jogurt.

Avokado

Avokado je prirodno bogat mononezasićenim mastima i vlaknima, a ove masti su zdrave i povoljno deluju na smanjenje nagomilanog sala oko stomaka. Hrana bogata vlaknima korisna je za zdravlje srca i digestivnog trakta, a pomaže i u kontroli šećera u krvi i telesne težine. Odlično je i to što avokado ne zahteva nikakvo kuvanje pre konzumiranja, već slobodno može da se pojede sirov.

Losos

Riba losos je bogata proteinima, gvožđem i omega 3 masnim kiselina. Ove kiseline koje sadrži losos mogu da pomognu u smanjenju masti oko struka. Losos takođe može da ubrza metabolizam kroz aktiviranje hormona štitne žlezde. Ova vrsta ribe može da se pripremi na brojne načine, da se ispeče, isprži ili obari. Da bi se obezbedio njen najviši hranljivi domet, preporučuje se lagano kuvanje lososa koji se može kombinovati sa nekom laganom salatom.

Kelj

Kelj se smatra vrstom povrća koje u sebi ima najviše hranljivih materija od svih. Kelj je prepun vitamina A i C, kao i vlakana, proteina, magnezijuma, kalijuma i kalcijuma. Kelj pomaže da se oslobode svi toksini iz tela, a jedna uobičajena porcija ovog povrća ima dovoljno hranljivih materija da se pospeši proces detoksikacije koje sprovodi jetra.

BioLiver kapi su prirodni biljni preprata bez nus pojava. Kapi čiste jetru, ubrzavaju rad jetre, regulišu šećer i masnoće u krvi. I što je najvažnije smanjuju apetit i potrebu za slatkim kod osoba koje imaju insulinsku rezistenciju.

Cene BioLiver kapi su (cena proizvoda + ptt trošak):

1 bočica – 1000 dinara plus 240 dinara poštarina

2 bočice – 1700 dinara plus 260 dinara poštarina

3 bočice – 2400 dinara plus 370 dinara poštarina

4 bočice – 3000 dinara plus 390 dinara poštarina

Kapi možete naručiti putem sajta prirodanadar.rs ili putem maila  [email protected] odnosno telefonom  065 970 7777