JEDINSTVENO REŠENJE

Raznobojni kontejneri za transport robe zajedno sa modularnom konstrukcijom čine Stadion 974, napravljen u Kataru uoči Svetskog prvenstva u fudbalu 2022. godine. Dizajnirao ga je španski studio „Fenwick Iribarren Architects“.

 

Ranije poznat kao Ras Abu Abud, Stadion 974 je sportski centar sa 40.000 sedišta u blizini luke u Dohi i prvi je stadion u istoriji FIFA prvenstava koji je dizajniran tako da može biti potpuno demontažan.

stadion 974

Njegova modularna struktura kombinuje prenamenjane transportne kontejnere i čeličnu konstrukciju, delove koji su reciklirani.

Cilj je da stadion bude demontiran i ponovo montiran na novoj lokaciji nakon prvenstva ili prenamenjen za niz manjih dešavanja.

Ovakav vid dizajna smanjio je troškove i vreme izgradnje, kao i utrošak materijala. Potrošnja vode biće za 40 odsto manja nego na konvencionalnim stadionima.

Stadion 974 dobio je naziv po broju upotrebljenih kontejnera, a to je takođe i međunarodni pozivni broj zemlje.

Transportni kontejneri, od kojih su mnogi korišćeni za transport građevinskog materijala do mesta događaja, simbolizuju katarsku pomorsku istoriju i industrijsko nasleđe.

Dok formiraju delove eksterijera stadiona, neki od kontejnera sadrže i stepenice, tribine i kupatila.

Studio je za dizajn dobio sertifikat sa 5 zvezdica u Globalnom sistemu za procenu održivosti, kako za njegovu konstrukciju tako i za dizajn.

Oblik stadiona i razmak između sedišta olakšavaju prirodnu ventilaciju, pa nije potrebno veštačko hlađenje, a tome doprinosi i blizina mora.

Stadion 974 je upečatljiv simbol održivosti i inovacije u arhitekturi.

Izvor: Gradjevinarstvo.rs