POMERA SE I MENJA

Novi kulturno turistički centar u kineskom gradu Šinšiang ima formu kockica leda i menja oblik, a dizajneri su igrali na kartu veličine i prozračnosti.

 

Ogromnom veličinom postao je arhitektonska ikona novog turističkog okruga koji će biti posvećen zimskim sportovima. Arhitekte se nadaju da će privući posetioce iz čitavog regiona.

kockica leda

Neobičan dizajn spaja devet arhitektonskih blokova u obliku kockica leda koje se preklapaju i pomeraju, predstavljajući opštu temu četvrti za rekreaciju. Ovaj jednostavan izgled postaje sve suptilniji i složeniji kada se prilazi zgradi, zahvaljujući staklenim fasadama koje sadrže mnoštvo zamršenih i providnih kristala leda koji filtriraju svetlost i pogled na unutrašnjost.

Prema rečima arhitekata, u pitanju je istovremeno skrivanje i prikazivanje – izazivanje misterije i želje da se priđe. Kristali leda hvataju svetlost i odbijaju je, pa izgleda kao da zgrada emituje svetlost koju prima, ostavljajući utisak naseljenog komada leda.

Razrađujući tu vizuelnu igru, dobijena je skulptorska građevina koja menja izgled u zavisnosti od ugla posmatranja. Od trgovačke ulice ka zapadu, gornja kocka se pomera u stranu, konzolno postavljena 34m iznad zemlje, da označi kraj perspektive. Sa južne strane, kompozicija je uravnoteženija kako bi odgovarala mirnom ambijentu jezera.

Primarni pešački pristup je sa severa, gde se kocke približavaju i i formiraju vertikalni jaz od 34m koji poziva posetioce da uđu u centar. Gornja kocka je transparentnija i „visi na nebu“, a sadrži mesto kontemplacije i opuštanja.

Korišćeni su jedinstveni materijali: štampani stakleni paneli čine fasade, a kablovi i veze od nerđajućeg čelika povezuju panele, čime se istovremeno stvara osećaj krhkosti i čvrstoće.

Stakleni paneli pretvaraju centar u arhitekturu svetlosti, efikasno propuštajući prirodnu svetlost u svim njenim varijantama, u zavisnosti od doba dana i vremenskih prilika. Zahvaljujući ovome, stiče se utisak da zgrada neprestano menja svoj izgled usklađujući ga sa vremenom.

Sa druge strane, zahvaljujući rasveti, centar noću poprima izgled svetionika, koji se naizgled uzdiže iznad okolnih zgrada. Noću su fasade potpuno osvetljene, obasjavaju okolinu, a svetlost ujednačenog sjaja onemogućava direktan pogled na unutrašnjost.

Izvor: Gradjevinarstvo.rs