NOVI SOJ KORONE

Kako se svetom širi vrlo zarazna varijanta koronavirusa omikron, neki stručnjaci upozoravaju kako bi trebalo da odbacimo platnene maske za lice.

 

Stručnjaci upozoravaju da su platnene maske za lice slaba obrana protiv puno zaraznije omikron varijante virusa.

platnene maske

„Maske od tkanine nisu ništa više od ukrasa za lice. Za njih nema mesta u svetlu omikrona“, rekla je lekarka i profesorka naučne politike, dr. Liana Ven. „To je ono što su naučnici i radnici javnog zdravstva govorili mesecima“, dodala je Ven.

„Moramo nositi barem troslojnu hiruršku masku“, rekla je. Reč je o maski koja je takođe poznata kao maska ​​za jednokratnu upotrebu i može se naći u većini parfimerija kao i u nekim prodavnicama sa mešovitom robom i maloprodajom.

„Povrh toga možete da nosite platnenu masku, ali nemojte da nosite samo platnenu masku“, objašnjava.

Idealne maske

U idealnom slučaju, na mestima sa puno ljudi, „trebalo bi da nosite masku KN95 ili N95“, što može biti jeftino, dodaje Ven.

Zahvaljujući boljem pristajanju i materijalima kao što su polipropilenska vlakna, koja deluju i kao mehanička i kao elektrostatička barijera, ove maske bolje sprečavaju ulazak malih čestica u nos ili usta i moraju se staviti na lice da bi pravilno funkcionisale.

Tokom prvih nekoliko meseci pandemije, zdravstveni stručnjaci su odvraćali širu javnost od kupovine maski N95 jer se medicinsko osoblje suočilo sa nedostatkom lične zaštitne opreme. Ali „prošlo je mnogo meseci otkako je snabdevanje N95 bilo problem“, rekla je Ven.

‘Velika greška’

Međutim, najnovije smernice američkih centara za kontrolu i prevenciju bolesti o izboru, pravilnom nošenju, čišćenju i skladištenju maski za lice preporučuju da ljudi izbegavaju maske N95 i umesto toga biraju maske sa dva ili više slojeva tkanine koja se pere, prozračne, što je Ven naziva „glavnom greškom“.

„Ako ćemo ići toliko daleko da kažemo da su maske potrebne, onda im barem preporučujemo da nose najefikasniju masku“, rekao je Ven.

„Ljudima je trebalo više vremena da shvate prirodu infekcije koja se prenosi vazduhom. Da ovo nije nužno hibridna infekcija, kao što je grip, koji se može širiti kapljicama, malo udahnuti, na površini i tako se zaraziti. Čini se da je primarni pokretač infekcija zglobova izazvanih koronavirusom“, rekao je Erin Bromag, vanredni profesor biologije na Univerzitetu Masačusets Dartmut.

Koliko su efikasne maske?

„Maske od tkanine mogu filtrirati velike kapljice, dok efikasnije maske, kao što je N95, mogu filtrirati i velike kapljice i manje aerosole ili čestice potencijalno napunjene virusom u vazduhu ako su prisutni zaraženi ljudi“, rekao je Bromag.

Poklopac od tkanine oslobađa 75 procenata čestica ka unutra, ali i napolje. N95 maske mogu filtrirati do 95 posto čestica u vazduhu, prema podacima američkih centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

„Hirurške maske ili maske za jednokratnu upotrebu su oko 5 do 10 posto manje efikasne od maski N95“, rekao je Bromag.

„Ako je potrebno manje virusa, ili ako je osoba zaražena izbaci više virusa, onda je uloga maski u tome da smanji količinu koju udišete. Ako vam je potrebno 1.000 virusnih čestica koje ste zaraženi i nosite neke maske koje sprečavaju 50 odsto stvari, sada će biti potrebno duplo duže da dođete do tih 1.000. Ako nosite onu koja je 90 odsto efektivna, biće potrebno najmanje 10 puta duže pre nego što se zarazite kada ste u blizini nekoga ko je zaražen, „objašnjava on.

Maska koja bolje štiti

„Moramo da promovišemo visokokvalitetne maske svuda, jer trenutno jednoslojna platnena maska jednostavno ne odgovara omikronu“, rekao je bivši glavni američki hirurg dr Džerom Adams.

Nacionalni institut za zdravlje i bezbednost na radu ima listu odobrenih maski N95. Ove maske treba da imaju oblik šolje, ravnog nabora ili pačjeg kljuna, zatim dve trake koje idu oko glave, podesivi žičani most za nos i odgovarajuće etikete, kaže CDC.

Međutim, oni dodaju da preporuka ovih stručnjaka da nose bolje maske nije predlog da odložite svoje platnene maske ili da ostanete „bez maske“ kada nemate na raspolaganju masku medicinskog kvaliteta.

U studijama različitih maski za lice, višeslojne i višenitne platnene maske „pokazale su se superiornijim u odnosu na jednoslojne tkanine sa manje niti“, ali su i dalje manje efikasne od medicinskih maski, izveštava CDC.

„Ako imate samo platnenu masku, to je bolje nego ništa. Ali niste dobro zaštićeni i trebalo bi da znate to“, zaključuje Ven.

Izvor: Net.hr