GRENI SMIT NA DAN

Jabuke su ubedljivo najpopularnije voće među Srbima, a i nutricionisti se slažu da je dobro jesti ih često. Zelene jabuke (greni smit) imaju prednost u odnosu na druge.

 

Međutim, iako su veoma zdrave i sadrže veliku količinu vitamina i minerala, nisu se jednako moćne. Jedna sorta se posebno izdvaja… To su zelene jabuke (greni smit).

zelene jabuke

Ova vrsta ima daleko više korisnih materija od ostalih, a povoljno utiče na funkcionisanje celog organizma.

Nutricionosti su naveli 6 razloga zašto je dobro pojesti makar jednu zelenu jabuku dnevno:

1. Poboljšava varenje

Zelene jabuke imaju visok sadržaj vlakana koji utiču na “unutrašnju” ravnotežu i jačanje metabolizma. Bogate su polisaharidima i ligninom koji su od vitalnog značaja za zdravlje debelog creva.

2. Daju nam energiju

Sadrže velike količine gvožđa koje povećava nivo kiseonika u krvi, ali tu su i bakar, cink, mangan i kalijum koji jačaju vaš metabolizam. Ukoliko se osećate umorno ili primetite pad energije, ne ustručavajte se, pojedite jednu zelenu jabuku.

3. Mogu da regulišu nivo šećera u krvi, holesterol i pročiste jetru

Dovoljno je da jedete samo jednu jabuku dnevno i primetićete značajnu razliku, kažu nutricionisti.

4. Eliminišu podočnjake

Antioksidansi koji se nalaze u zelenim jabukama pomažu da se rešite podočnjaka i osvežite izgled vaših očiju.

5. Pomažu nam da ostanemo mladoliki

Antioksidansi koji se nalaze u zelenim jabukama podstiču regeneraciju ćelija i popravljaju teksturu kože i zatežu je što rezultira mladolikim i zdravim izgledom kože lica.

6. Podstiču sagorevanje masnih naslaga

Zelene jabuke imaju mali procenat šećera, ali zato obiluju vlaknima koja podstiču bolji rad metabolizma, a samim tim započinje i proces razgradnje masnih naslaga.

Izvor: Stil Kurir