ZAŠTO DAJEMO POKLONE ZA PRAZNIKE?

Prva asocijacija na Novu godinu i Božić, pored snega, okićene jelke, porodičnih okupljanja oko praznične trpeze i dragocenih trenutaka provedenih sa najbližima, svakako je i razmena poklona.

 

Običaj prazničnih darivanja najživlji je u vreme zimskih – novogodišnjih i božićnih praznika, ali i u „sezoni slava“, koja najavljuje da se bliži kraj stare godine i početak nove.

pokloni

Za razliku od nekadašnjeg, tradicionalnog modela proslavljanja porodične slave, Božića ili Nove godine, kada su pokloni bili simbolični, u modernom društvu, potrošačkom kakvo je današnje, kupovina poklona poprima razmere prave potrošačke groznice. U toj trci za što skupljim i luksuznijim poklonima gubi se sama suština poklanjanja. Evo kako da tokom zimskih praznika obradujete svoje bližnje, a da tradicija prazničnih darivanja sačuva primarni smisao.

Slavski pokloni – tradicija prazničnih darivanja u novom ruhu

Slavski pokloni su izvesni vid zahvalnosti domaćinu za gostoprimstvo. Zbog toga se i kaže da se na slavu ne ide „praznih ruku“. Međutim, to ne mora biti preskup luksuzan poklon. Dovoljan je i mali, uobičajen znak pažnje, poput flaše pića, kafe ili bombonjere. Ipak, ukoliko želite da pažljivim izborom ostavite utisak na domaćine, ubičajenim sitnicama možete dati novo ruho i izvesnu dozu originalnosti.

pokloni u kesi

Inspirisani simboličnim, tradicionalnim slavskim poklonima kakve je bio običaj nekada donositi u goste, možete se odlučiti za proizvode domaćih proizvođača (zimnica, sokovi ili domaća alkoholna pića, domaći ratluk ili šećer sa neobičnim ukusima i sl.). Ovakvi pokloni čuvaju tradiciju na jedan nov i zanimljiv način, a najčešće imaju veoma atraktivna pakovanja. Pored toga što ćete obradovati domaćine, podržaćete i male proizvođače. Takođe, vaš izbor može biti i neki neobični suvenir, ručno vezena jastučnica, peškir ili krpa za slavske kolače, pa čak i buket cveća, kome će se sigurno obradovati svaka domaćica. Čak i ako se krsna slava proslavlja samo u krugu porodice, veruje se da se povodom tog dana valja kupiti nešto novo „za kuću“.

Simbolika novogodišnjih poklona

Poenta novogodišnjih poklona je isključivo u izvesnoj simbolici koju oni sa sobom nose. Idelano bi bilo da to budu sitnice koje će naglasiti samu temu praznika. Npr. to mogu biti delovi garderobe (pidžama, džemper, čarape i sl.) obeleženi nekim novogodišnjim motivom i, po mogućstvu, u crvenoj boji. U skladu sa samom tematikom praznika, možete pokloniti interesantne ukrase za jelku, muzičke kutije ili snežne novogodišnje kugle koje će upotpuniti novogodišnju dekoraciju. Šareni novogodišnji slatkiši, poput crveno-belih lulica (tzv. luše), usrećiće svako dete, dok će novogodišnji stolnjak ili salvete obradovati svaku mamu ili baku.

Ukoliko zaista želite da obradujete drage i voljene osobe, pogotovo one koje ne viđate često ili kojima nemate priliku da lično čestitate praznike, dovoljno je da se setite da im pošaljete tradicionalne novogodišnje čestitke. Ovaj mali znak pažnje koji će zateći u svom poštanskom sandučetu iznenadiće ih i doneti im više radosti od bilo kog poklona.

Božićni pokloni – u duhu praznika

Nakon novogodišnjih praznika, uz uobičajene prateće božićne čestitke, za Božić valja darivati i poneku sitnicu, pogotovo kada su u pitanju najmlađi. Dečje slikovnice, posebno one sa božićnim ilustracijama, pogodan su poklon za najmlađe koji je sasvim u duhu ovog praznika. Topao vuneni šal, kapa ili rukavice takođe će biti idealan poklon za sve mališane, ali podjednako će im se obradovati i stariji. Još ako ste ih sami ispleli specijalno za svoje voljene – to će za njih biti više od obične uspomene.

božićna zvezda

Božićna zvezda (Poinsettia) je cvet koji je prepun praznične simbolike, pa stoga predstavlja još jedan idealan božićni poklon. Takođe, jedna od opcija mogu biti i lepe božićne figurice. Tradicionalni božićni slatkiši, kolačići sa marcipanom različitog oblika (zvezde, anđelčići, jelke, zvončići…) i dr. poslastice (medenjaci, božićni hleb, kuglof i sl.) uvek su jedna od dobrih opcija. Možete ih ispeći i dekorisati i sami, a uz pomoć odgovarajućih kalupa dati im oblik kakav poželite. Ovakvim dodatno uloženim trudom i vremenom pokazaćete koliko vam je zapravo stalo da obradujete svoje najbliže, a oni će još više ceniti delo vaših ruku.

I za kraj, valja napomenuti da iako tradicija prazničnih poklanjanja nije baš tako stara – ona predstavlja lep običaj i način da pokažemo voljenim osobama da mislimo na njih tokom prazničnih dana. Nekada je za to bila dovoljna samo čestitka. Bilo da poklanjate ili birate poklon za drugog, budite uvereni da će i najmanja sitnica, ukoliko je lepo upakovana i sa pažnjom birana i osmišljena, obradovati onoga kome je namenjena. Stoga zaboravite na skupa pića, skupocene parfeme, nakit i sl. Nekada je dovoljno da se setite da pošaljete lepu prazničnu čestitku kako biste obradovali njenog primaoca.