STUDIJA O UČINKOVITOSTI

Crni kumin u kombinaciji sa medom moćan je lek protiv koronavirusa, pokazuje istraživanje jednog lekara Opšte bolnice u Masačusetsu.

 

Nasumično kontrolisano ispitivanje doktora Sohaiba Ašrafa, koje još uvek čeka recenziju, pokazalo je da crni kumin u kombinaciji sa medom u procesu lečenja pacijenata sa dijagnozom kovida, pomaže da se oporave u roku od šest dana. Kontrolnoj grupi je, s druge strane, trebalo 13 dana da se oporavi.

crni kumin sa medom

Crni kumin i med su takođe pomogli pacijentima da postignu „negativni“ PCR test oko četiri dana ranije od pacijenata u kontrolnoj grupi kojima nije data ova kombinacija prirodnih materija.

„Kada je covid-19 udario krajem marta 2020. godine, ubrzo nam je bilo jasno da će ova bolest izazvati haos širom sveta i da će delovati kao dugme za resetovanje svetske ekonomije. Dakle, tražili smo objavljena klinička ispitivanja u vezi sa dokazanom efikasnošću bilo kog leka protiv covid-19, ali nažalost nismo identifikovali nijedan lek koji je dokazano efikasan protiv njega“, kaže dr Ašraf.

On i njegove kolege pregledali su naučnu literaturu kako bi se opredelili za bilo šta drugo što je bezbedno i ima širok spektar efikasnosti protiv virusa i drugih mikroba, a ujedno ima protivupalna, imunomodulatorna i antikoagulantna svojstva. To ih je dovelo do meda i crnog kumina (kima), koje Ašraf opisuje kao „idealan spoj“.

„Mi smo zaključili da bi crni kumin sa medom kao kombinacija mogli biti efikasniji u ublažavanju ozbiljnosti ove bolesti, kontroli replikacije virusa i lečenju pacijenata sa dijagnozom covid-19“, objašnjava dr Ašraf.

Studija je sprovedena u Pakistanu i uključivala je 313 pacijenta sa umerenim ili teškim simptomima kovida. Takvi simptomi su uključivali stvari kao što su kašalj, groznica, bol u grlu, začepljenost nosa i kratak dah, zajedno sa upalom pluća i respiratornim distreso sindromom u ekstremnijim slučajevima.

BioImunitet kapi za imunitet

Niko od bolesnih učesnika studije nije znao da li je dobio crni kumin i med ili placebo. Svima im je rečeno da uzimaju šta god im daju dva ili tri puta dnevno.

Svi pacijenti su takođe dobili standardnu negu od lekara, koja je uključivala antipiretičke lekove, antibiotike, dodatni kiseonik, pa čak i mehaničku ventilaciju ako se smatrala neophodnim.

Na kraju studije, grupa koja je uzimala crni kumin sa medom doživela je oporavak od simptoma za četiri dana (umereni slučajevi) ili šest dana (teški slučajevi), u poređenju sa 7-13 dana koliko se oporavljala kontrolna grupa.

Utvrđeno je da ova kombinacija smanjuje smrtnost kod teških pacijenata, a istovremeno omogućava 96,25 procenata umerenih pacijenata da nastave sa normalnim dnevnim aktivnostima posle desetog dana. U međuvremenu, samo 68,93 odsto kontrolne grupe vratilo se u uglavnom normalno stanje nakon 10 dana.

„Videli smo da pacijentima postaje čudesno bolje sa ovim režimom lečenja čak i van ispitivanja. Kao relativno jeftin nutraceutik, ovo se može koristiti samostalno ili u kombinaciji sa drugim lekovima iz protokola lečenja“, objasnio je dalje dr Ašraf.

Lekar kaže da njegov tim u budućnosti planira da sprovede mnogo veće, multinacionalno istraživanje koristeći isti modalitet. U međuvremenu, i crni kumin i med široko su dostupni za sve one koji žele da odmah počnu da jačaju svoj imuni sistem.