ČETIRI DECENIJE EL-ORGA

Grupa Električni orgazam obeležava 40 godina rada. Muzička redakcija RTS snimila je i dokumentarni film „Evo, sada vidiš da može“ o jednom od najpoznatijih ju rok bendova.

 

Slave 40. rođendan, a pesme su uvek stvarali za sva vremena. Mnogi te melodije smatraju početkom pravog gradskog rok-zvuka. O muzici čije su mnoge melodije postale himna i naših slavlja, posebnoj epohi opisanoj u njoj i pokušaju koncerta povodom 40. rođendana tokom pandemije, između ostalih govore i bivši i sadašnji članovi grupe koji se pojavljuju u dokumentarnom filmu „Evo, sada vidiš da može“.

vidiš da može

„Drago mi je da je film konačno završen i da su neki već imali prilike da ga vide, a od petka 21. januara i na RTS Planeti. To mi je takođe drago jer će sada širom planete ljudi moći da vide taj film. Dugo je rađen. Zaista velika ekipa je radila i ja evo, ovog puta, zahvaljujem svima“, naglašava Srđan Gojković Gile.

„Električni orgazam je jedna od najvažnijih grupa kad se pogleda istorija jugoslovenskog i srpskog rokenrola, pre svega jer su oni ključno doprineli da se uspostavi identitet našeg rokenrola. Oni su jedna od tih par grupa koje uvek možete da pokažete nekome iz inostranstva kad hoćete da mu objasnite kakav je rokenrol odavde“, navodi Dragan Ambrozić, urednik projekta.

Ta muzika nije samo začetnik novog talasa već i novih likova na sceni.

„Jedna nova poplava ženskih ličnosti na našoj javnoj sceni. Ako su žene do tada bile pevačice, frontmenke, imale jednu zavodljivu auru, privlačile pažnju… Mi smo sada u Električnom orgazmu imali ženu kao što je Marina Vulić koja se popela na scenu da fantastično svira bas. Mi smo imali Goranku Matić, koja je takođe učesnica filma, koja je fantastičnim fotografijama beležila sve te stvari“, ističe Zorica Kojić, saradnica na scenariju.

Film je nazvan po singl albumu Evo, sada vidiš da može. Većina materijala korišćena u filmu je iz arhive RTS.

Izvor: RTS