MODNA ZANIMLJIVOST

Jedno od najčešće postavljanih pitanja o ženskoj odeći je zašto džepovi na ženskim farmerkama i haljinama tako često nedostaju ili su veoma mali.

 

Da li ste ikada upoređivali žensku odeću sa muškom i zapitali se zašto je tako mali prostor u ženskim džepovima u poređenju sa prostranim muškim?

džepovi na ženskim farmerkama

Stručnjak Emili Keler, koja se bavi modnim dizajnom već 10 godina, objasnila je da su ženski džepovi manji, ili često lažni, jer smanjuje troškove, odnosno kako bi se smanjila veličina i tkanine koje se koriste.

Jedno od najčešće postavljanih pitanja o ženskoj odeći je zašto džepovi u ženskim farmerkama i haljinama tako često nedostaju ili su veoma mali.

Dok u džepove muških pantalona mogu lako da stanu njihov telefon, novčanik, ključevi i još mnogo toga, malo je verovatno da ćete moći da ubacite čak i pametni telefon u džepove većine ženskih farmerki.

Koji je razlog iza velike modne nepravde?

Emili je otkrila sve kad je rekla: „Postoje 3 razloga zašto se ženska odeća pravi sa lažnim džepovima ili bez džepova uopšte.“

Jedan – jeftinije je, pravi džepovi koštaju više novca

Emili je nastavila: „A sa pomamom za brzom modom, nema razloga da se pravi kvalitetna funkcionalna odeća. Bolje su profitne marže za kompanije kada eliminišete džepove.“

„Fokus jeftine odeće obično je vizuelna estetika i trend. Sa višim cenama, dolaze promišljeno dizajnirani komadi sa fokusom na bezvremenost, dugovečnost, kvalitet i funkciju, umesto trenda.“

Dva – razbija ljudski oblik

„Pošto su ženske farmerke danas namenjene da pristaju uz telo, obris dva dodatna sloja tkanine za prednje džepove je prilično vidljiv. (A na osnovu tačke br. 1, jeftina tkanina je tanja. Tako da je obris džepa VEOMA vidljiv.)

„Onda, ako zaista stavite nešto u te džepove, imaćete glatku siluetu nogu od gležnja do sredine butine, a onda ide kvrgava izbočina na gornjem delu butine.“

Tri – Džepovi postaju naborani

„Većina ženskih farmerki je napravljena sa određenom količinom rastegljive likre. Ako se koriste stvarni džepovi, tkanina se rasteže i imaćete naborane prazne džepove.“

„Znate kako se područje kolena malo rasteže? Ista stvar se dešava sa džepovima kada se istegnu sa stvarima unutar njih. I ne krivite modnog dizajnera, jer verovatno nije njihova krivica. Nastojimo da radimo svoj posao i dizajniramo promišljenu odeću. Ali ono na šta se zapravo svodi je budžet. Postoji samo malo toga što možemo da uradimo.“

Istorija ženskih džepova

Dakle, prema ovoj modnoj dizajnerki, sve se svodi na novac, ali istorija džepova u ženskoj odeći takođe sadrži razloge zašto su tako često izostavljani.

U srednjem veku, i muškarci i žene nosili su torbe nalik džepovima koje su visile sa kaiševa ispod njihove odeće, ali kako je odeća postajala sve modernija, one su isečene od ženske odeće.

Na media.com je otkriveno da su tokom Francuske revolucije i spoljašnji i unutrašnji džepovi bili proterani iz ženske odeće kako bi ih sprečili da sakriju i nose zabranjene materijale.

Do 1790-ih žene nisu imale drugog izbora nego da umesto toga koriste male ukrasne torbe, zvane retikule, u koje su jedva mogli da stanu marama ili novčić – to je bio početak ručnih torbi.

Izvor: Magazin Novosti