PRVI U AUTO-INDUSTRIJI

Ford je nadmašio Teslu i njegova deonica je ona sa najvećim rastom u automobilskoj industriji 2021. godine.

 

Iako je Tesla bio u fokusu javnosti, akcije Ford Motorsa porasle su za otprilike 140 odsto prošle godine, pobedivši Teslu, njenog rivala Dženeral motors i mnoštvo pokretača električnih vozila.

ford

Investitori su nagradili novi pravac pod vođstvom auto veterana Džima Farlija, koji je preuzeo kormilo u oktobru 2020. nakon što je odbor Forda smenio Haketa.

Farli je obećao da će biti otvoreniji i direktniji sa investitorima. Takođe je pokrenuo plan restrukturiranja Ford+, koji prebacuje više resursa za pravljenje električnih vozila poput predstojećeg pikapa F-150.

Najveće jednodnevno povećanje udela Forda došlo je 10. decembra kada je Farli potvrdio na Tviteru da će utrostručiti proizvodnju električnog Mustanga više od 200.000 jedinica godišnje za Severnu Ameriku i Evropu do 2023. On je rekao dan ranije da je kompanija zaustavila rezervacije F-150 Lightning nakon što su pogodili 200.000 jedinica.

Akcije su tog dana skočile za 9,6 odsto. što je 20-godišnji maksimum od 21,45 dolara po akciji.

Sledeći najbolji dan za investitore došao je 28. oktobra nakon što je proizvođač automobila saopštio svoju zaradu u trećem kvartalu, podižući svoje godišnje smernice. Akcije su porasle za 8,7 odsto.

Ostali veliki dani uključivali su skok od 8,5 oodsto 26. maja tokom dana investitora proizvođača automobila, sa detaljima plana preokreta Ford+, i povećanje od 8,4 odsto 20. januara nakon što je Dojče bnaka dodala kratkoročnu kupovinu akcija uoči godišnjeg izveštaj o zaradi.

Otkako je Farlei preuzeo kormilo pre više od 15 meseci, akcije su porasle za više od 200 odsto.

Rast će se nastaviti ako kompanija bude u stanju da ispuni inicijative plana Ford+ .

Ford, sa tržišnom kapitalizacijom od 83 milijarde dolara,još uvek ima dug put pred sobom da svoju tržišnu vrednost popne na nivo svojih etabliranih konkurenata.

Izvor: Telegraf biznis