LEŠNIK ŠTANGLICE SA PLAZMA KEKSOM

Još jedna u nizu kremastih poslastica, ali ova je nešto posebno, jer u njoj lešnik igra glavnu ulogu, što je prilična retkost u receptima za domaće kolače. Lešnik štanglice nije teško napraviti, iako njihov izgled možda govori drugačije. Celi lešnici na vrhu ove poslastice dodatno daju na posebnosti i njenom neodoljivom izgledu.

lešnik štanglice

Sastojci:

10 jaja

ZA PATIŠPANJ:
10 kašika šećera
8 kašika brašna
50 mililitara ulja
100 grama čokolade za kuvanje
1 prašak za pecivo

ZA PRVI FIL:
300 mililitara vode
300 grama šećera
125 grama margarina
250 grama mlevenog plazma keksa
250 grama mlevenih lešnika
100 grama čokolade za kuvanje

ZA DRUGI FIL:
250 grama margarina
250 grama šećera u prahu
1 limun

Način pripreme:

Pripremamo patišpanj. Jaja polupamo i odvojimo belanca od žumanaca. Mikserom izmutimo belanca, dodamo šećer i mutimo dok se ne rastopi. Dodamo krupno izrendanu čokoladu, brašno, ulje, prašak za pecivo i mešamo varjačom dok se sastojci ne sjedine. Testo preručimo u tepsiju obloženu kuvarskim papirom. Pečemo 20 minuta na 180 stepeni.

Pripremamo prvi fil. U šerpu, na šporetu, sipamo vodu i dodamo šećer. Kada šerbet provri sklonimo sa šporeta. U vreo šerbet dodamo mleveni plazma keks, mlevene lešnike, čokoladu izlomljenu na parčad i mešamo varjačom dok se čokolada ne rastopi.

Pripremamo drugi fil. U sud sa žumancima dodamo šećer u prahu i mutimo mikserom dok se šećer ne rastopi. Dodamo sok od pola limuna, margarin i mutimo mikserom dok se fil ne sjedini. Ispečenom patišpanju odstranimo papir, premažemo prvim filom, a zatim premažemo drugim filom.

Na kolač nanesemo krupno izrendanu čokoladu i cele lešnike. Kolač isečemo na štanglice i serviramo.

Prijatno!