OGLEDALA

Za ogledala postoji verovanje da imaju tajne moći, da simbolizuju mudrost, stvaralačku energiju, božansku inteligenciju, sadržaj srca i čistoću.

 

Sedim na pramcu čamca i uživam u jednom od najlepših prirodnih ogledala u Srbiji.

ogledala

U ogledalu uramljenom krivudavim meandrima Uvca ogleda se nebo, oblaci, litice, šume, ptice, beloglavi supovi. Sve slike su duplirane, obojene nijansama zelene, plave, sive i bele boje. Osećam se svečano obavijena lepotom prirode. Lepota bez granica.

Žao mi je što nisam slikar pa da ovekovečim bar donekle ovu lepotu i prenesem osećaj spokojstva koje zeleno plave nijanse Uvca, kao infuziju pronose kroz mene. Istovremeno sam i tužna, što deo tog ogledala ne mogu da uramim i nosim kao medaljon oko vrata, da me štiti odbijajući zlobne poglede.

Za ogledala postoji verovanje da imaju tajne moći, da simbolizuju mudrost, stvaralačku energiju, božansku inteligenciju, sadržaj srca i čistoću. Treperim od radosti što mi priroda nenadano uručuje nesvakidašnji poklon, božanstveno ogledalo u kome ne vidim ni sebe, niti ičiji pogled osim nebeskog.

U blizini se nalazi manastir Mileševa i freska Belog Anđela, pa verujem da se u ovom ogledalu nalazi samo mistični pogled Belog Anđela koji je sinonim za spasenje i nadu, koja mi je u ovom momentu više nego potrebna. Slušam o beloglavim supovima i pratim ih pogledom dok preleću sa jedne na drugu liticu skoro ne pomerajući krila. Deluju dostojanstveno, impresivno i kao da znaju da se upravo raspreda priča o njima.

Posebno mi je zanimljiv podatak da spadaju u jedne od najdruštvenijih ptica, da se gnezde u kolonijama, da hranu dele među sobom, da ženka nosi samo jedno jaje godišnje, da se na gnezdu smenjuju mužjak i ženka, a da mladunčad dugo ostaju sa roditeljima.

Saznanje da su parovi verni jedno drugom doživotno, čak i nakon smrti onog drugog, posebno me je dirnulo. Znači i među beloglavim supovima ima sudbinske ljubavi. Povremeno se okrećem prema suprotnom kraju čamca i bacam pogled na mog beloglavog supa, koji uživa ništa manje nego ja.