PROJEKAT „CAMBIO“

Milano planira izgradnju 750 kilometara biciklističkih staza do 2035. godine. Namera im je da biciklizam postane najpovoljniji vid lokalnog prevoza.

 

Projekat „Cambio“ povezaće postojeće biciklističke staze sa novim „super-ciklističkim koridorima“. Na ovaj način će Milano biti povezan sa sve 133 komune u svom okruženju.

milano

2035. godine trebalo bi da bude završena mreža od 24 biciklistička „auto-puta“ i uprava grada se nada da će se tada 20% ukupnog lokalnog prevoza obavljati biciklom. 86% stanovništva Milana i 80% usluga, uključujući bolnice, škole i preduzeća, biće smešteno u krugu od jednog kilometra biciklističke rute.

Konačni cilj je da grad do 2050. godine dostigne nultu emisiju gasova, u skladu sa ciljevima navedenim u Pariskom sporazumu.

Ovaj sistemski projekat prepoznaje biciklizam kao pokretačku snagu za razvoj, povezujući zaštitu životne sredine, bezbednost, ekonomski razvoj i opštu dobrobit kroz poboljšanje javnog zdravlja i povećanje mogućnosti za vežbanje i kretanje.

Projekat će koštati 250 miliona evra, ali se procenjuje da će se ostvariti ušteda više od milijarde evra smanjenjem zastoja i saobraćajnih nesreća, kao i poboljšanjem zdravlja ljudi i životne sredine.

„Cambio“ mreža će se sastojati od četiri kruga koncentrično raspoređena oko centra grada. Ove kružne putanje biće ispresecane sa 16 radijalnih linija, dok će četiri međugradske zelene staze povezivati perimetar metropolske oblasti.

Projekat predviđa stanice za parkiranje bicikala i displeje za pronalaženje puta. Osvetljenje će se puniti tokom dana, a noću svetleti samo kao odgovor na kretanje, čime će se štedeti energija.

U Parizu je u toku slična rekonstrukcija infrastrukture, gde će kroz „Plan Velo“ biti izgrađeno 130km biciklističkih staza do 2026. kako bi ceo grad bio dostupan biciklom.

Cilj Evropske Unije je nulta emisija i Evropska komisija predlaže formalizovanje ovih projekata kao dela politike na nivou celog bloka za finansiranje i davanje prioriteta aktivnim oblicima mobilnosti, kao što je biciklizam.

Izvor: Gradjevinarstvo.rs