VIŠE OD 90 ODSTO EFIKASNE

Zemlja sa oko 11 miliona stanovnika i dalje je jedina država u Latinskoj Americi i Karibima koja je proizvela pet domaćih vakcina protiv virusa kovid 19.

 

Prestižni biotehnološki sektor na Kubi je do danas razvio pet različitih vakcina protiv virusa kovid-19, uključujući vakcine Abdala, Soberana 02 i Soberana Plus — za koje je zvaničnici u ovoj zemlji ističu da obezbeđuju više od 90 odsto zaštite od simptomatskog zaražavanja koronavirusom, kada se primene u tri doze.

pet vakcina

Zemlja sa oko 11 miliona stanovnika i dalje je jedina država u Latinskoj Americi i Karibima koja je proizvela domaće vakcine protiv virusa kovid 19.

Kako piše američki CNBC, Kuba je vakcinisala veći procenat svoje populacije protiv koronavirusa nego skoro sve najveće i najbogatije nacije sveta. U stvari, samo Ujedinjeni Arapski Emirati može da se pohvali većom stopom vakcinacije stanovništva.

Malo karipsko ostrvo pod komunističkom vladom postiglo je ovu prekretnicu proizvodnjom sopstvene vakcine, čak i dok se bori da održi koliko-toliko zadovoljavajuću snabdevenost supermarketa hranom, usled već decenijama starog američkog trgovinskog embarga.

„To je neverovatan podvig“, ističe za CNBC profesorka ekonomske i društvene istorije na Univerzitetu u Glazgovu, Helen Jafe (Helen Yaffe). „Proučavaoci biotehnološkog razvoja nisu iznenađeni zbog tog rezultata, jer se on nije desio iz vedra neba, već je proizvod svesne vladine politike državnog ulaganja u sektor, kako u javno zdravlje tako i u medicinsku nauku.“

Do danas je oko 86 odsto kubanske populacije u potpunosti vakcinisano protiv bolesti kovid-19 sa tri doze, dok je još sedam odsto delimično vakcinisano protiv virusa, prema zvaničnoj statistici koju je sastavio Our World in Data.

Ove brojke uključuju i decu od dve godine, koja su vakcinu počela da primaju pre nekoliko meseci.

Zdravstvene vlasti u zemlji ovog meseca uvode dodatne vakcine celom stanovništvu u pokušaju da ograniče širenje omikrona, veoma zarazne varijante virusa.

Izvor: Biznis.rs