SAVEZ MLEKARA

Vreme je da se i u Srbiji formira jak savez koji će ujediniti više njih, naglasila je Sanja Bugarski, komentarišući da će proizvođači mleka osnovati udruženje.

 

U Srbiji će u martu biti osnovano prvo nacionalno udruženje pod kojim će biti proizvođači mleka i koje će okupiti farmere iz 17 regija.

proizvođači mleka

Nedavno je o ovome razmatrano na sastancima sa proizvođačima u Leskovcu, Nišu, Kruševcu, Kraljevu i Kragujevcu gde je, s obzirom na količinu proizvedenog mleka po okruzima, odlučeno da bi bilo dobro formirati 17 teritorijalnih (regionalnih) udruženja koja bi nakon toga činila nacionalni savez sa svim svojim pratećim telima.

Kako je rekla Sanja Bugarski, predsednica Saveza udruženja odgajivača goveda vreme je da se i u Srbiji formira jak savez koji će ujediniti što više proizvođača i boriti se za njihove interese.

Pad potražnje za mlečnim proizvodima zbog pandemije, a zatim nagli rast cene stočne hrane i do 100 odsto i ostalih inputa u proizvodnji doveli su proizvođače u težak položaj.

– Kada se sve ovo udruži sa izuzetno niskom cenom mleka u otkupu, koja je čak na nivou ispod one koju smo imali 2010, možemo slobodno reći da je protekla godina bila jedna od najlošijih za proizvodnju mleka. Prosečna cena iz 2015. od 42 dinara je sada san – naglasila je Bugarski.

Prosečna cena mleka danas se kreće oko 30 dinara, što je mnoge farme dovelo do ruba siromaštva. Bugarski napominje da na jugu Srbije cena ide čak i od 25 dinara pa naviše, što je neverovatno i neodrživo.

– Trenutno obilazim Srbiju po regijama koje su formirane na osnovu podataka o proizvodnji mleka. Do kraja narednog meseca trebalo bi da bude osnovano 17 okružnih udruženja. Nadam se da ćemo, već početkom marta, moći da napravimo osnivačku skupštinu i dobijemo prvo nacionalno udruženje u kom će biti svi proizvođači mleka i goveda – kazala je Bugarski.

Dodala je da će se udruženje baviti poslovima koji proističu iz strategije koja je takođe u izradi.

– To je jedini način da mi kao proizvođači preživimo i ojačamo uticaj. Razjedinjeni ne možemo ništa. Konkurisaćemo gde god budemo mogli poput drugih farmera u Evropi. Mi inače moramo da obezbedimo način finansiranja jer ćemo u okviru udruženja zaposliti ljude koji su nam neophodni – inženjere stočarstva, veterinare, agroekonomiste, pravnike… tehničare – naglasila je ona.

Podsetimo, proizvođači mleka u Srbiji početkom decembra prošle godine uputili su poziv na razgovor direktoru „Imleka” kako bi zatražili da ta mlekara poveća otkupnu cenu. Nije poznato da li je taj sastanak u međuvremenu održan. Farmeri su, nekoliko meseci ranije, prvi put upozorili da je proizvođačka cena mleka u Srbiji bila 56 dinara, što je znatno više od onoga što njima plaćaju mlekare za sirovinu. Država je sa svoje strane povećala premiju sa sedam na 10 dinara po litru. Pojedine mlekare izašle su sa ponudom uvećanom za svega dva do tri dinara po litru mleka u otkupu.

Izvor: Politika.rs