PRIMENA NEIZBEŽNOG CEPLJENJA

Austrija je prva zemlja Evropske unije u kojoj je vakcinacija protiv koronavirusa obavezna. Kada stupa na snagu, hoće li biti izuzetaka, da li će se sprovoditi uz prisilu i kolike su kazne za nevakcinisane?

 

Obavezna vakcinacija protiv kovida 19 u Austriji izglasana je od strane vladajućih stranaka, ali i velikog dela opozicije. Socijaldemokrate, ali i većina poslanika liberalnog Neosa odobrili su predlog zakona. Desničarsko-populistička Slobodarska partija Austrije (FPÖ) glasala je protiv.

obavezna vakcinacija

Nakon što je zakon u Beču izglasan u Donjem domu parlamenta, on 3. februara mora biti potvrđen i u Gornjem domu, koji okuplja predstavnike devet saveznih pokrajina. Smatra se da će se to sigurno dogoditi, a opšta obaveza vakcinisanja u Austriji trebalo bi da stupi na snagu dan kasnije, 4 februara, i da važi za sve vakcine protiv korone odobrene u Evropskoj uniji.

Cilj vlade je da značajno poveća procenat vakcinisanih. On trenutno iznosi oko 75 odsto, što je osrednje u poređenju s prosekom u EU. Dosadašnja pooštravanja mera, poput uvođenja lokdauna za nevakcinisane, nisu bila dovoljno uspešna.

Da li obavezna vakcinacija obuhvata sve građane?

Obaveza vakcinisanja u Austriji odnosi se na sve građane s prebivalištem u toj zemlji koji imaju 18 i više godina. Prvobitno je granica trebalo da bude 14 godina, ali je taj predlog odbačen.

Od obaveze su izuzete samo trudnice, kao i osobe koje ne mogu da se vakcinišu iz zdravstvenih razloga ili one koje nakon vakcinisanja ne razvijaju imunološki odgovor. Da bi neko bio izuzet iz zdravstvenih razloga, on mora da predoči odgovarajuću lekarsku potvrdu. Potvrde o izuzeću mogu da izdaju samo specijalističke ambulante, službenici javnog zdravstva i lekari epidemiolozi.

Da li su oni koji su se oporavili oslobođeni obaveze?

Za razliku od Nemačke, gde status onima koji su preležali koronu ističe nakon 90 dana od poslednjeg pozitivnog PCR-testa, u Austriji je to 180 dana, odnosno šest meseci nakon infekcije. Za to vreme su izuzeti od vakcinisanja, a nakon isteka tog roka oni ponovo podležu toj obavezi.

Koliko doza podrazumeva obavezno vakcinisanje?

Zakon govori o početnom i naknadnim vakcinama. Broj kasnijih vakcina utvrđuje ukazom ministar zdravlja. Prema trenutnom stanju, austrijska vlada od svojih građana, ukoliko nisu preležali bolest, očekuje tri vakcine protiv korone.

Da li se obavezna vakcinacija sprovodi uz prisilu?

Ne, parlament je odlučio da je vakcinisanje obavezno, ali ne i prisilno. „Vakcinisanje se ne sme sprovoditi pod direktnom naredbom i prisilom“, navodi se u članu 1. novog Zakona.

Kako se kontroliše obavezno vakcinisanje?

U prvom koraku nakon stupanja zakona na snagu, sva domaćinstva u Austriji trebalo bi da dobiju pismo od ministra zdravlja sa informacijama o obaveznom vakcinisanju. Prve kontrole planirane su sredinom marta.

Kontrole bi trebalo da sprovodi policija na javnim mestima, metodom slučajnog uzorka. Sa obzirom na to da u Austriji ne postoji opšta obaveza pokazivanja ličnih dokumenata, u praksi bi to moglo da rezultira privođenjem nevakcinisanih osoba bez lične karte u najbližu policijsku stanicu radi provere identiteta.

U drugom koraku, planira se digitalna provera u Registru vakcinisanih koji je uveden u Austriji tokom pandemije. Tada će se kazne slati automatski.

Koliko su visoke kazne?

Ako se tokom nasumičnih provera utvrdi kršenje Zakona o obaveznom vakcinisanju, policija može da izrekne novčanu kaznu od 600 evra. Kazna se povlači ako se ta osoba vakciniše u roku od dve nedelje nakon provere. U slučaju prigovora na kaznu, u sudskom postupku mogu se izreći i veće kazne – do 3.600 evra.

Kazna onima koji nisu vakcinisani može se naplatiti najviše četiri puta godišnje – ukoliko zdravstveno stanje ne dovede do toga da se obaveza vakcinisanja ukine. Novac od kazni država bi trebalo da upotrebi u borbi protiv korone.

Da li onima koji odbijaju vakcinu preti zatvor?

Zakon o vakcinisanju protiv kovida 19 izričito isključuje obavezni pritvor, iako je ta mogućnost, u slučaju neplaćanja kazni, u Austriji načelno predviđena. Međutim u članu 10 Zakona stoji: „Ako je izrečena novčana kazna, ne određuje se zamena zatvorskom kaznom u slučaju da se novčana kazna ne može naplatiti.“

Da li će odluka o obaveznom vakcinisanju pasti na sudu?

Vodeći pravnici u Austriji procenjuju da Ustavni sud neće poništiti čitav zakon. Ipak, sasvim je moguće da će sud imati prigovor na pojedine članove tog akta. Između ostalog, sporno je što kazne mogu biti veće ukoliko kažnjeni podnese prigovor.

Koji podsticaji za vakcinaciju su planirani?

Paralelno s uvođenjem obaveznog vakcinisanja, Austrija želi da koristi i podsticaje za povećanje procenta vakcinisanih. Planirani su vaučeri od 500 evra za jednu vakcinu, koji se mogu koristiti u restoranima i prodavnicama. Osim toga, opštine bi mogle da dobiju i bonuse odnosno finansijska sredstva ukoliko ostvare visoku stopu vakcinisanih. Vlada za to namerava da izdvoji milijardu evra. Skoro dve trećine Austrijanaca, kako pokazuju istraživanja javnog mnjenja, smatra da je uvođenje obavezne vakcinacije pozitivna stvar.

Izvor: DW.com