SRAMOTA VEKA

Deportacija Novaka Đokovića iz Australije tema je koja već danima ne silazi sa svetskih medija. Da li ovaj istup australijskih vlasti menja tenis kao i njegovu istoriju?

 

Odluka australijskih vlasti da ukinu vizu i potom deportuju Novaka Đokovića glavna je vest u svim svetskim medijima.

deportacija đokovića

Australijski mediji uglavnom podrzavaju odluku Federalnog suda, a neki idu tako daleko da su u obraćanju Đokoviću koristili psovke preko naslovne strane.

Španska Marka donosi analizu Matsa Vilandera koji kaže da se nalazi u stanju šoka i da odluka o deportaciji Đokovića može da promeni istoriju tenisa.

Takođe, prenose i izjavu Novakovog oca Srđana, koji je deportaciju Novaka iz Melburna uporedio sa atentatom.

Engleski Bi-Bi-Si donosi reakciju nekada prvog tenisera sveta, Britanca Endija Mareja, koji je podržao Novaka Đokovića, rekavši da ga veoma poštuje i da ceni sve što je učinio za tenis.

Britanski javni servis bavi se i analizom narednih turnira na kojima će najbolji svetski teniser moći da nastupi.

Agencija Rojters donosi izjave brojnih tenisera i teniserki, koji su u velikom broju podržali Novaka Đokovića.

Na stranu najboljeg svetskog igrača stali su srpski teniseri u Melburnu, predvođeni Miomirom Kecmanovićem, potom Vasek Pospišil, Sergej Stahovski, Džon Izner, Aliz Korne.

Francuski L’Ekip donosi tekst Žilijena Rebulea u kome autor konstatuje da je Đoković izgubio bitku.

„Najbolji igrač na planeti morao je da se pokloni svetu kakav poznajemo. Izvanredan nivo tenisa koji proizvodi i legenda koju piše ne postavljaju ga ni iznad zakona ni iznad ljudi. Gotovo božanska aura i samopouzdanje, to je veličanstveno, sija. A ponekad je zaslepljujuće”, kaže se u tekstu izveštača L’Ekipa iz Melburna.

Londonski Tajms konstatuje da je saga o Đokoviću konačno završena i bavi se analizom ko bi mogao da nasledi devetostrukog šampiona u Melburnu.

Logično, najveće šanse se daju Danilu Medvedevu i Aleksandru Zverevu, koji igraju sjajno na tvrdoj podlozi.

Rafael Nadal nije jedan od kandidata za trofej, jer je u karijeri samo jednom bio šampion Australijen opena, daleke 2009. godine.