PORODIČNA TRPEZA NA PRAVI NAČIN

Porodična trpeza, bez obzira da li se radi o slavi, Božiću ili pak nedeljnom ručku, oduvek je iziskivala posebnu pažnju.

 

Momenat kada se najbliži okupe na po koju čašicu rakije, uz meze i priče iz ‘ondašnjih’ dana, neprocenjivi su.

porodicna trpeza

Kao deca, samo upijate energiju, i tražite vešto sakrivene mamine kolače. Međutim kada odrastete i započenete život u dvoje, trudite se da obraćate pažnju na sve one sitnice koje su vam ranije izmicale i da što više porodičnih tradicija uvrstite u zajednički život. Tako da kad dođe dan da vi budete ti koji će da ugoste porodicu za praznike, budete na visini zadatka.

Bakini recepti

Budimo objektivni, svi intrenet saveti, recepti i ideje u pet koraka ne mogu da se porede sa bakinom knjigom recepata. Sve one masne stranice, na kojima se u tragovima još naslućuje brašno i prolivena čokolada, nepogrešive su. Čaša kao merna jedinica (ona mala od pavlake, podrazumeva se) i ono ‘malo ovoga, malo više onoga’ daće savršenu strukturu i jelo – prste da poližeš.

Kuhinja po vašoj meri

Sve češće čujemo da je izgled kuhinje veoma važan. Prostor u kome radite, treba da odiše vama i da odgovara vašim idejama, senzibilitetu i načinu života. Kada govorimo o modi, bela kuhinja polako postoje out, a primat su preuzele jarke boje. Kako tvrde naučnici, narandžasta boja širi pozitivnu energiju i osećaj topline porodičnog doma, dok se zelena povezuje sa svežinom i zdravljem. Sem u dizajn, važno je da uložite i u kvalitet. Radne ploče su možda i najvažniji deo svake kuhinje. Zbog svoje izdržljivosti, ali i otpornosti na fleke sve češće se preporučuju kvarcne radne ploče. Treba napomenuti da se one mogu izraditi u bilo kom obliku, bilo koje debljine i bilo koje boje, a više o njima možete saznati ovde. Tako da vam radna površina neće štrčati, ili biti trn u oku kada je kompletan izgled kuhinje u pitanju.

Kvalitetno posuđe

Kao svadbeni poklon najčešće se mladencima donose lampe i pegle, koje ne rade duže od par korišćenja. Zato, dobro je da na vreme napravite spisak želja, i u njega uvrstite dobro posudje, što bi se u narodu reklo – lonce i poklopce. Posuđe od nerđajućeg čelika uvek je dobra opcija. Hrana se ne lepi, lako se pere i pre svega, trajaće vam. Važno je i da imate dobre i oštre noževe, a ni secko vam neće hvatati prašinu.

Dekoracija stola

lepo dekorisan sto

Ranije je bilo važno da sve stane na sto i svega da ima. Ali zašto tome ne bi dodali lični pečat? E tu već internet može ozbiljno da pomogne. Ne bi bilo loše da na samom početku osmislite temu ili ton večere. To će vam pomoći u odabiru boja, materijala i dezena. Uz stolnjake, koji su često nezaobilazni, sve češće srećemo prekrivače koji se nalaze na sredini stola.

Popularni su i podmetači za tanjire od različitih materijala. Ako težite rustičnom izgledu, od koristi vam mogu biti pleteni podmetači u kombinaciji sa platnenim salvetama. Ako će na večeri biti dosta dece, origamiji od papirnih salveta su dobar izbor, njima će biti zanimljivo, a vi ćete svakako dobiti pohvalu za trud I kreativnost. Na sve to dodajte nekoliko omiljenih sveća, možda neko sezonsko cveće i eto – veče već ima potpuno novi notu.